Fulin: Borković se ponašao gotovo nesportski!

Buran početak ETCC sezone na Hungaroringu i incidenti između Borkovića i Fulina i Borkovića i Homole nagoveštavaju u najmanju ruku dinamičan nastavak takmičenja i još žešće rivalstvo trojice starih znanaca sa evropskih autodroma 2013.

Šta Dušan i Mato misle o spornim situacijama iz Mađarske, mogli ste pročitati tokom prethodnih dana. Sada je vreme da čujemo i trećeg aktera, češkog trkača Petra Fulina.

Trkač Krenek motorsporta u ovu ETCC sezonu ušao je kao dvostruki uzastopni pobednik takmičenja u klasi S2000/TC2 i samim tim kao favorit za novo evropsko zlato. Odabravši „seat leon kup rejser“ za novu kampanju, Fulda je prešao u monomarku, sada najkonkurentniju, najatraktivniju, pa čak i najbrojniju klasu evropskog kupa.

05 04
U Mađarskoj je Fulin počeo prikazujući očekivano: zabeležio je apsolutno najbolja vremena na prvom ETCC testu, voženom po suvoj pisti, kao i na drugoj test sesiji, održanoj po vlažnom asfaltu. U oba slučaja mu je prvi pratilac bio Dušan Borković, koji je zaostajao 0,152 sekunde (suva) i 1,597 sekundi (mokra podloga).

Čeh je odlučio da preskoči subotnji trening po suvoj stazi da bi prištedeo pneumatike i ta sesija pripala je Borkoviću. Usledile su kvalifikacije na kojima je srpski vozač nadmašio Fulina za malo više od desetinke, a prva petorica vozača u apsolutnom poretku – svi iz monomarke – stala su u pola sekunde. Krenekov pulen žalio se na pad performansi i probleme s kočnicama u kvalifikacijama, ali je scena svejedno bila sjajno postavljena, a male razlike u vremenima, uz potpunu tehničku izjednačenost suparnika obećavale su burno nedeljno prepodne. Tako se i dogodilo…

fulda (1)Pošto je startovao bolje od Borkovića, Fulin je poveo trku 1, ali je već na kraju prvog kruga postalo vruće. Dajemo reč Fulinu: „Veoma mi je krivo zbog ponašanja Dušana Borkovića, koje skoro mogu nazvati nesportskim. Ne samo što mi je oštetio auto, već je to mnogo uticalo na rezultat prve trke. Na pretposlednjoj krivini Borković me je gurnuo pre izlaska na glavni pravac, možda je želeo da me izgura na odvajanje za boks. Pogodio me je i obojica smo proklizali, što je iskoristio Homola i dostigao nas.“

„Zauzeo sam unutrašnju putanju (za prvu krivinu 2. kruga), ali se posle duela s Homolom Borković naslonio na mene  i tu sam izgubio nekoliko mesta. Kada se auto posle nekoliko krugova oporavio, vozio sam tek onim tempom koji mi je bio dovoljan da zadržim drugo mesto“, prepričao je Fulin trku 1, koju je završio drugi u klasi i treći apsolutno.

fulda (3)
U drugu trku dana Čeh krenuo sa šestog mesta na inverznom startu i počeo je loše: „Na startu mi je pao broj obrtaja i auto je krenuo sa zakašnjenjem od nekoliko sekundi. Izgubio sam nekoliko pozicija i potom sam se dva kruga zadržao iza konkurentskog „seata“ (iza Kazahstanca Artemjeva – prim.), ali je zatim krenulo bolje i posle trećine trke vozio sam najbrže krugove. Do clija je, međutim, ostalo premalo vremena da bih mogao da smanjim zaostatak za trkačima ispred“, kazao je Fulda.

Ni dvostruki osvajač ETC kupa ni njegov tim nisu pokazivali posebno razočaranje zbog propuštenih šansi, što potvrđuju rečenice kojima je Fulin sumirao celu prvu rundu takmičenja: „Vikend je bio prohtevan, ali lep. Konkurencija je oštra, a takmičenje teško – to je kup trkanje koje sadrži sve ono čemu sam se radovao. Obe vožnje bile su veoma neizvesne, i u treninzima i trkama odlučivale su desetinke. Dva puta sam izlazio na pobedničko postolje, uoči Slovakija ringa zaostajemo dva boda za vodećima, a auto je izdržao, uprkos nekolikim kontaktima.“

„Vikend je imao i pozitivne strane – sigurni smo da je auto konzistentan i da se skoro sve vreme mogu voziti vrlo slična vremena krugova. Izveli smo neke izmene u podešavanjima za trke, u njima smo imali dobar tempo, tako da je osećaj dobar od početka sezone. U zaključku, se može reći da smo ostavili vrlo dobar utisak, iako naši najbliži konkurenti prednjače u razvoju i iskustvu s tim automobilom“, ispričao je Petr Fulin.