Fulin, Homola i Matejovski završili pripreme za ETCC sezonu

Ekipe Krenek motorsport i Homola motorsport prošle nedelje su okončale pripreme za dolazeću sezonu Evropskog kupa turing automobila. I češki i slovački tim odabrali su Hungaroring za poprište svojih finalnih jednodnevnih testova, ne samo zbog blizine mađarskog autodroma, već zato što se na njemu od 1. do 3. maja održavaju trke prva ETCC runda 2015.

Mato Homola prešao je završne predsezonske kilometre u svom novom automobilu, „seat leon kup rejseru“, s kojim će tokom godine nastupati u monomarki. Test na Hungaroringu bio je treći koji je sebi organizovala ekipa trenutno najistaknutijeg slovačkog takmičara, a i vozač i njegov tim utvrdili su da im je poslednji probni dan bio produktivan.

Program u Mađarskoj podrazumevao je dalje navikanje na u dva navrata već isprobanu trkačku spravu, ali je pronalaženje optimalnog set-apa za prvi ETCC vikend bilo ključna obaveza. Na Hungaroringu se među učesnicima testa našlo čak šest „leon kup rejsera“, automobila popularnog ne samo zbog konkurentne cene, već zbog performansi, upravljivosti i brzine, pa je Mato mogao da uporedi svoja vremena sa onim koja postižu konkurenti.

mato-homola-seat-1
Na početku sesije, Homolin tim se namučio s visokim temperaturama kočnica, ali je problem brzo rešen i do kraja dana pronađen je dobar set-ap. U poslednjoj turi na stazi, Homola je postavio svoj lični rekord na Hungaroringu i bio je najbrži od svih vozača automobila s prekrivenim točkovima koji su tog dana izašli na asfalt mađarskog autodroma.

„Vrlo sam zadovoljan što sam izvezao i test na Hungaroringu. Mislim da je ovaj bio i važniji od prethodnih testova, jer na ovoj stazi počinje ovogodišnji ETCC. Na početku smo imali male probleme sa kočnicama i podešavanjima. Morao sam da naučim i kako auto funkcioniše na ovoj tehničkoj stazi, tražio sam njegove limite, a tokom testa sam menjao i svoj stil vožnje. Na kraju smo našli idealan set-ap, koji mi maksimalno odgovara i sa automobilom mogu da radim šta hoću. Verujem da smo dobro pripremljeni za prve trke“, kazao je Homola, osvajač ETCC bronze u 2013. i srebra u 2014, vozač koji ima ambiciju da ove godine juriša na najvredniji trofej kupa.

matejovsky
I češki Krenek motorsport odabrao je Hungaroring za finalna predsezonska testiranja. Na autodromu kraj Budimpešte svoje pripreme su zaključili Petr Fulin, koji je promenio klasu i sa novim „leon kup rejserom“ prešao u monomarku, kao i Mihal Matejovski, koji s BMW-om 320si ostaje u TC2 klasi, rezervisanoj za automobile s dvolitarskim atmosferskim motorima.

Krenekovi trkači imaju obilje iskustva na raznim ETCC stazama, ali Hungaroring nikada ranije nije bio na programu ETC kupa, pa su Česi konstatovali su da im je poslednji test doneo zlata vredne podatke i saznanja.

„Na probama smo radili s telemetrijom i prema njoj smo podešavali automobil. Nemamo podataka s kojima bismo upoređivali postignuta vremena“, ispričao je Matejovski rezimirajući završnu predsezonsku probu. „Svejedno, mogu da kažem da sam zadovoljan, naročito poslednjom, petom vožnjom, kada smo montirali nove gume i kada mi je uspelo da postignem svoje najbolje vreme.“

06Svoje utiske izneo je i Fulin, dvostruki uzastopni osvajač ETC kupa u S2000 klasi: „Ponovo smo izveli jedan korak napred. Na stazi je bilo još pet „seata“, teško je proceniti ih i reći gde smo u odnosu na konkurenciju. Ne mislim da je u Mađarskoj iko potpuno otkrio karte. Uslovi su bili isti za sve, ali za dalja upoređenja i procene odnosa snaga moramo da sačekamo prvi trkački ETCC vikenda u maju.“

Završna reč pripala je šefu češkog tima, dr Jozefu Kreneku: „Na testu nas je poslužilo vreme. Na stazi je probalo još puno vozača i raduje me što su naši piloti spadali u najbrže. Oba naša automobila prvi put su se našla na Hungaroringu, u takvim uslovima je jasno da postoji još prostora za napredovanje. Ipak, zadovoljni smo izvezenim vremenima krugova, kao i trkačkim simulacijama koje smo izveli.“