Gerijeri: Kasnimo 1,7 sekundi za direktnim konkurentima, to je zabrinjavajuće

Vozači Honde i Minih motorsporta nadali su se uspešnijem repriznom izlasku na Motorland Aragon zbog promene konfiguracije piste i popusta u kompenzacionoj težini od 30 kilograma.

Međutim, kvalifikacione performanse bile su izrazito loše i na drugoj uzastopnoj španskoj WTCR rundi. Ponovo je samo Nestor Đirolami dovezao “sivik” do Q2 faze, dok Atila Taši, Tijago Monteiro i Esteban Gerijeri nisu preskočili prvu kvalifikacionu preponu.

Kako nemaju validne odgovore na ključna pitanja, u Hondinom taboru veruju da pista kraj Alkanjisa jednostavno ne odgovara karakteristikama njihovog automobila.

Đirolami je i na treningu bio najbrži pilot u kvartetu, Q1 je završio kao jedanaesti, a u Q2 je bio poslednji, dvanaesti i to će mu biti startne pozicije za tri nedeljna sprinta.

Bebu je rekao: “Posle treninga smo znali da nam neće biti lako da se nađemo pri vrhu. Međutim, kako je auto 30 kilograma lakši, verovali smo da nećemo biti tako hendikepirani kao pre dve nedelje. Međutim, naši suparnici su obavili bolji posao s većom težinom od naše, što znači da ćemo morati detaljnije da pogledamo podatke, tim više što su nam odlaganja zbog magle otežala da to učinimo između sesija.”

“Moj Q2 krug bio je čist, možda sam mogao da budem par desetinki brži u poslednjem sektoru, ali sam za automobilima ispred ionako zaostajao više od toga. Dali smo sve od sebe, ali to nažalost danas nije bilo dovoljno za sjajan rezultat.”

Gerijeri je kao Hondin najozbiljniji pretendent na titulu istovremeno bio i najsporiji Minihov adut na kvalifikacijama, postigavši tek osamnaesto vreme.

Esteban je bio šesnaesti na prvom treningu, dok na drugom nije učestvovao jer je tim radio na podešavanju kočnica. S obzirom na zgusnutu satnicu, ekipa je učinila dobar posao da posao na “hondi” #86 izvede do kvalifikacija, ali to konačnom ishodu nije doprinelo ništa.

Posle kvalifikacija, Gerijeri zaostaje 31 bod za liderom Janom Erlaherom, a u nedelju je na raspolaganju još 75. Međutim, Argentinac u sve tri trke startuje daleko iza svog glavnog protivnika.

“Dan nije počeo posebno dobro i odlučili smo da izvedemo određene promene u setapu kočnica. Znali smo da ćemo zbog toga izgubiti ceo drugi trening, ali smo mislili da je to najbolje za naš trkački vikend i prihvatili smo se posla. Ja u kvalifikacijama verovatno nisam maksimalno iskoristio sav potencijal i na nekoliko krivina napravio sam male greške. Ali, na kraju krajeva, naš potencijal je ono što je Nestor uspeo da pokaže, a to je, iskreno, daleko od onog što smo očekivali.”

“Pomalo i zabrinjava što smo 1,7 sekundi iza naših direktnih konkurenata u šampionatu i zato se češemo po glavi. Ali, ta stvar je završena, pokušaćemo da se sutra borimo s oružjem koje imamo i videćemo šta ćemo uraditi”, rekao je Esteban.

Taši ima osećaj da je imao tempo za mesto u prvih 10 i ljut je na sebe zbog greške koja ga je sprečila da dotle dospe.

“Težak kvalifikacioni rezultat za nas… U prvom Q1 pokušaju mislim da zadnje gume nisu bile na pravoj temperaturi, ali sam u drugom imao tempo da lagodno uđem u najbržih deset, što se videlo po vremenima sektora. Napravio sam malu grešku kočeći na beloj liniji na krivini 7. To je prouzrokovalo preupravljanje i bilo je dovoljno da me košta otprilike jedne sekunde. Ljut sam na sebe jer je startna pozicija mogla da bude bolja. Sad se pažnja preusmerava na podršku Estebanu u tri poslednje trke sezone”, analizirao je Taši.

Mađar je Q1 rundu završio kao četrnaesti, ali će u prvoj trci startovati sa začelja zbog zamene motora.

Monteiro je klasifikovan dve pozicije iza timskog kolege. Kao i pre dve nedelje, on nije otkrio ništa posebno loše u ponašanju svog “sivika”, čak je i balans je bio uredan, pa je Portugalac ostao zbunjen veličinom zaostatka za vodećima.

“Završili smo šesnaesti, nismo baš želeli tu da budemo i, iskreno, očekivali smo više. Nadali smo se da ćemo biti malo performantniji zbog smanjenja težine, ali je veoma jasno da nam ova staza ne odgovara.”

“To je čudno, ja nemam posebnih primedbi na automobil – balans je celog dana bio dobar, ali performanse u poređenju sa suparnicima jednostavno nisu tu. Generalno, ovo nije bio sjajan dan za tim, a Esteban je pozadi i biće teško da mu se pomogne, ali ćemo dati sve od sebe da ga sutra ponovo podržimo. Lično me pomalo razočarava što sezonu završavamo ovakvim kvalifikacionim rezultatom, i ja sam se nadao nečem malo boljem”, ispričao je Tijago.