Glok: DTM titula? S ovolikim zaostatkom nije mi ostalo mnogo nade

Posle engleskog DTM vikenda, koji je završio bez poena, BMW vozač Timo Glok priznao je da više ne preostaje mnogo nade da bi ove godine mogao da se domogne naslova u premijum turing seriji.

Trke na Brends Heču Glok je završavao kao 13. i 11. i time nastavio niz ispodprosečnih i loših rezultata, koji ga prati već u poslednje tri DTM runde.

Nemac je sezonu otvorio odlično, sa četiri podijuma u prvih šest trka, u koje spada i pobeda na Hokenhajmringu. Međutim, od Norisringa nadalje zaređala su deseta mesta, presečena jednim šestim na Zandvortu, a vikend u Kentu bio je prvi tokom kojeg Timo nije upisao ni bod.

Njegovom nastupu u Engleskoj nije pomogla ni greška u završnici subotnjih kvalifikacija, kada je izgubio zadnji kraj automobila i sleteo u šljunak na Sartis krivini.

U prvoj trci Timo je neko vreme držao deseto mesto, koje bi mu donelo jedan bod, ali je u drugoj polovini nastupa izgubio tri pozicije u istom krugu.

“To u kvalifikacijama nije bila posebno velika stvar. Bio sam za koju stotinku brži do krivine Sartis, pokušao sam da izvučem još nešto vremena, izgubio sam zadnji kraj i okrenuo sam se”, objasnio je Glok.

“To i nije bilo toliko strašno, ali mi je bilo teško da razumem zašto se odjednom tako promenio balans automobila. Od sredine trke nadalje više nisam imao prednji kraj, auto je strašno podupravljao i ništa nisam mogao da uradim.”

“Ne razumem ni zašto smo u boksu izgubili toliko vremena i vozeći u “sporoj zoni”. “Spora zona” bila je uspostavljena u prvom sektoru dok sudije nisu sklonile zaglavljeni “audi” Loika Divala iz šljunka na krivini Druids.

Posle prve trke na Brends Heču Timo je zaostajao 55 poena za liderom serije Pafetom, a u nedelju se razlika povećala na ogromnih 76.

“Moj trkački tempo se mnogo poboljšao u nedelju, ali su okolnosti u trci bile takve da nisam uspeo da taj dobar tempo pretočim u odgovarajući dobar rezultat”, prokomentarisao je bivši F1 vozač trku 2, u kojoj je ponovo ostao praznih šaka.

Glok je za Motorsport.com sumirao svoja razmišljanja o borbi za DTM naslov: “Igra nikad nije završena do poslednje trke, ali svakako da sa zaostatkom većim od 50 bodova nije ostalo mnogo nade.”

Zbog Timovih muka, koje su počele od Norisringa i nastavile su se na Zandvortu i Brends Heču, sada je ulogu BMW aduta preuzeo Marko Vitman, trećeplasirani u generalnom i najbolje rangirani trkač proizvođača iz Minhena. Dvostruki DTM šampion ima 110 bodova, 67 manje od vodećeg.

Za razliku od Gloka, Vitman još pokazuje optimizam i ostavlja mogućnost da bi trend vladavine Mercedesa u šampionatu mogao da se preokrene u preostale četiri runde.

“Razlika do vodećih se povećala, umesto da se smanji, ali još nije gotovo”, poručio je Vitman. “Još osam trka je ostalo do kraja, moramo da napadnemo i pokušamo da pritisnemo Mercedes, kao i da se malo bolje kvalifikujemo.”