Glok: Sramota je šta radi Audi!

Vozač BMW-a Timo Glok iskritikovao je Audijevu sportsku etiku i pristup DTM šampionatu, rekavši da kuća iz Ingolštata manipuliše trkama.

Audi je pod sve jačom vatrom optužbi da neke od vozača iz svog DTM seksteta koristi kako bi usporio rivale iz redova konkurentskih proizvođača. U tom smislu posebno se podvlači kontroverzna uloga Švajcarca Nika Milera u Moskvi i Zandvortu.

Na nedeljnoj trci na Moskovskom autodromu, Miler nije menjao gume sve do 33. kruga. Zahvaljujući dužem ostanku na stazi, on je uspeo da zadrži četvoricu vozača koji su obavezni pit-stop obavili u prvom krugu. To je u igru vratilo Audi kolegu Matijasa Ekstrema, koji se na kraju te vožnje dočepao drugog mesta.

U Zandvortu je Miler prikočio Gerija Pafeta i tako ponovo spasao Ekstrema, čiji je auto u završnici počeo ozbiljno da posustaje. Šveđanin je tu ubeležio četvrto mesto, a on i Miler su u jednom momentu zaista brutalno zatvorili Pafetov “mercedes”.

Miler je na nedeljnoj trci na Nirburgringu imao bliski susret s Glokom na kočenju za NGK šikanu. Nemac je u “audi” udario otpozadi, njemu je pripisana sva krivica za udes, a izrečena mu je i opomena. “BMW” je tom prilikom pretrpeo štetu na prednjem delu, ali je mogao da nastavi trku i završi osmi, dok je Miler sa ozbiljno polupanim zadnjim delom automobila vozio još dva kruga ostavljajući krhotine i delove pneumatika za sobom.

Glok je u svemu video Audi zaveru: Švajcarac je ponovo dugo ostao na stazi, imao je defanzivni zadatak, a posle udesa nije odmah parkirao, već je najpre kružio stazom, s ciljem da isprovocira intervenciju sigurnosnog vozila i opet pomogne Ekstremu, kome bi takav razvoj događaja odgovarao.

Bivši F1 trkač je svoje utiske sabrao u sledeću optužbu: “Mislim da je sramota što Audi tako manipuliše trkama. Znamo tu igru iz Moskve, sa Zandvorta i sa drugih trka.”

“Audi voli da žrtvuje svoje vozače. Niko to vešto radi, nema sumnje, ali mi je jako žao zbog njega što je pristao da igra tu igru. Ne kažem da je sudar bio njegova krivica, problem je u onome što je Audi uradio da bi se Miler uopšte našao tu.”

“To je šteta za navijače i sve ostale koji igraju vrlo fer. S moje tačke gledišta, Mercedes i BMW rade pristojno i fer. Viđali smo to i u prošlosti, i to više puta. Audiju je potrebno da osvoji šampionat i zato igra ove igre. A to je šteta za sport. Svakako, to je dobra predstava, sve izgleda spektakularno. Ali, to je, jednostavno govoreći, manipulisanje rezultatima trka. Međutim, navikli smo se na to još odranije.”

“Kad je Miler još dva kruga ostao na stazi s probušenom gumom, jasno je šta je Audi time hteo da postigne”, nastavio je Glok. “Dugo su razmišljali i odmeravali da li bi to moglo da prizove sigurnosni auto i da li bi oni time stekli prednost.”

Niko Miler je svoju akciju pre konačnog odustajanja objasnio na sledeći, ne preterano uverljiv način: “Mislio sam da će polupani delovi možda otpasti s mog automobila i da ću moći da završim trku.”

Istovremeno, on je odbacio prekor da je probao da izazove intervenciju sigurnosnog vozila, kako bi pomogao Ekstremu, koji do tog časa još nije menjao gume: “Ne, to mi nije bila namera. Da sam to hteo, onda bih negde parkirao auto.”

I osvajač nedeljne DTM trke u Ajfelima Robert Vikens imao je primedbe na taktiku Audijevih pilota, čije je poteze označio kao preterivanje.

“Momci iz Audija pokušali su da se naprave pametni. Bilo je prilično jasno šta su pokušavali da urade”, rekao je Kanađanin, koji odmerava svoje opcije za nastavak karijere i razmišlja o DTM-u, Indikaru i Formuli E.

“Na kraju krajeva, to je deo sporta, mada mislim da je malo preko granice dopuštenog, jer su me jasno kočili na temenima krivina i nisu ubrzavali na izlasku iz krivina. To nije fer trkanje, ali tako je kako je. Konačno, kontakta nije bilo pa nikog i ne možete okriviti”, zaključio je Vikens.

1 Comment

  1. Pa boli nepravda….. tako si i ti uprapitio titulu Filepeu Masi na finalnoj trci u Sao Paolo 2008.

Comments are closed.