Grošek: Semeradova ekipa čini sve da me pobedi, titulu TCR Istočna Evropa mogu da osvojim samo dobrom strategijom

Poljski automobilista Bartoš Grošek privukao je pažnju trkačkog sveta na samom debiju u TCR svetu 2021. godine.

Momak bez ikakvog prethodnog trkačkog iskustva već u drugoj sezoni bori se za titulu šampiona Istočne Evrope. On se trka tek poslednje četiri godine, a u TCR je ušao na nagovor svog prijatelja.

“Lukas Stolarčik me je zvao da treniram sa njim i onda mi je ponudi da zajedno vozimo endurans trku. Posle sam imao sreće da me primeti gospodin Krenek i tako sam ušao u program “ESET racing star”.

On ove sezone vozi “audija RS3 LMS” prethodne evolucije i, prema sopstvenom priznanju, to uopšte nije jednostavno.

“Veoma je teško takmičiti se starim modelom automobila. U poređenju sa ostalima, na pravcima gubim pet ili čak 10 kilometara, što je mnogo. Trudimo se koliko možemo, pre svega da završimo svaku trku, to je možda i najvažnije”, kaže Grošek za naš portal i pojašnjava nam situaciju sa konkurencijom:

“Semerad je prešao u novi auto za Slovačku i Most, a mnogo mu pomaže i Mato Homola. Oni čine sve da me pobede. Moja ekipa je odlučila da se u Slovačkoj ne kvalifikujem na visoku poziciju da ne bih dobio balast za finale, jer strategija je sve što nam je ostalo i nadam se da će se isplatiti”.

Mladi Poljak već planira i buduće sezone, jer mu je trkanje ušlo pod kožu.

“Kako god se završila ova sezona, dogodine planiram da idem sa novim automobilom u TCR Evropa. Najverovatnije će to biti “audi” nove genracije”, otkrio je on.

“Pre ulaska u auto-sport voleo sam da gledam Formulu 1. A onda mi se veoma dopao TCR koncept. Turing mi je draži od kartinga ili bilo čega drugog, jer je to trkanje točak uz točak, a ni godine nisu problem. Imao sam sreće da se trkam sa Mikelom Askonom na gostovanju u TCR Evropa prošle godine. Drago mi je da se bori za titulu u WTCR, mislim da je on trenutno najbolji turing trkač”, završio je Grošek.

Posle pretposlednjeg vikenda u Slovačkoj, Grošek ima samo dva poena prednosti ispred Semerada, što obećava žestoku bitku na autodromu Most u septembru.