Haf i Lada borbom do petog mesta

Senzacionalno peto mesto Roba Hafa na prvoj trci na Pol Rikaru tim Lada sport Lukoil smatra svojim najmoćnijim izdanjem ikad.

Ruska ekipa stigla je do pete pozicije i na trci 2 u Marakešu, nju je doneo Mihail Kozlovski. Tu trku obeležio je veliki broj odustajanja, što ne umanjuje postignuće ruskog trkača, ipak, Pol Rikar je druga stvar. Rob Haf je svoje peto mesto osvojio u direktnim okršajima sa nadmoćnijim konkurentima, napadajući i braneći se. Dodatno, u poene su prvi put ušle dve TC1 „grante“, pošto je Džejms Tompson trku 1 završio deseti. Zato u Toljatiju tvrde kako je Pol Rikar dokaz potencijala ekipe.

Od „granti“ se posle kvalifikacija u Francuskoj nije očekivalo mnogo: Tompson i Kozlovski doživeli su kvarove, a Hafov nenagrađeni trud da prođe u drugu rundu samo je pokazao nedostatak tempa Ladinih automobila. Međutim, u nedelju po podne, svetski šampion iz 2012. održao je čas borbene vožnje po neugodnim vremenskim uslovima, onim koji blago ujednačuju performanse, a oštro ističu vozačku klasu.

„Ovo mi je kao pobeda. Od starta sam se trkao tako da su „točkovi otpadali“ i mislim da smo pokazali da Lada može da se takmiči, što je nagrada za dosadašnje napore tima,“ izjavio je presrećni Haf.

„Veoma frustrira, ali je i zadovoljstvo kada i auto i sebe morate da napregnete do krajnjih granica da biste stigli do uspeha. Nije bilo šanse da se lako predam i mislim da sam na startu „hondama“ to i pokazao. Mnogo smo naučili o „granti“ TC1, nadam se da ćemo uspeti da testiramo pre Mađarske i da ćemo postati nešto brži. Prošle godine sam uprkos svim očekivanjima pobedio na Hungaroringu u „seatu“, dakle, sve je moguće,“ zaključio je Englez u optimističnom tonu.

Robova opaska da je Ladin kišni set-ap bolji od onog za suvu stazu obistinila se na trci 2, kada se asfalt prosušio. Tada je manjak performansi ponovo došao do izražaja, pa nijedna „granta“ nije ušla u prvih 10. Konačne pozicije u trci 2 bile su: 11 (Haf), 13 (Tompson) i 14 (Kozlovski) – mesta u zoni onih s kojih su vozači „granti“ i startovali.


„U obema trkama učinio sam najbolje što sam umeo, ali je auto bio bolji u prvoj,“
  primetio je Džejms Tompson. „Veoma sam zadovoljan što je Rob izvezao tako fantastiču trku, to je dobro za tim. Sezona je tek počela, a ekipa je već ostvarila peto mesto u Maroku i ponovila rezultat u Francuskoj. Puno se trudimo da poboljšamo tempo novog automobila i nadam se da će moja „granta“ idući put u Budimpešti biti brža,“ kazao je Ladin „prvi“ Englez, koji, reklo bi se, ne može da dočeka trenutak kada će i sam prikazati nešto veliko.

„Zaista sam se nadao mnogo boljim pozicijama u trkama, ali sam na startu imao kontakt s jednim od konkurenata. To je ozbiljno poremetilo geometriju auta, posle toga ni tempo ni upravljivost moje „grante“ više nisu bili isti,“ požalio se Mihail Kozlovski. „Ipak, prilično sam zadovoljan svojim tempom u odnosu na Roba i Džejmsa,“ dodao je ruski trkač, praveći upoređenje sa starijim kolegama.