Haf: Mnogo posla, malo rezultata

Rob Haf je tokom prošlog vikenda nastupao u dve različite kategorije: vozio je za Lada sport tim na sedmoj WTCC rundi na Spa Frankoršampu i bio je deo četvoročlane posade tima Rotek na 24 časa Nirburgringa.

Međutim, njegovi nastupi mogli bi se sumirati rečenicom ’ni više truda, ni manje rezultata’. Vikend u Belgiji doneo je nova razočaranja, što i nije čudno. Na legendarnom brzom autodromu „granta“ nije imala šanse da bude konkurentna, a neku utehu Haf može da potraži u činjenici da se u kvalifikacijama plasirao ispred jednog „C-elizea“.

24h-Rennen1-Start3_01 Učestvujući na 24 časa Nirburgringa, Haf se nadao pobedi u klasi. Vozači #108 „audija TT RS“ tima Rotek u Nemačkoj su zaista krenuli s pol pozicije u klasi, a svoju prvu tročasovnu smenu Rob je preuzeo oko sedam uveče. U vreme kada je bio drugi u klasi, Rotekov auto je zbog kvara kapitulirao oko pet ujutru, pa za Hafa druge ture nije ni bilo.

„Imao sam puno posla ovog vikenda i oba nastupa su se završila razočaravajuće,“ rezimirao je trkač iz Kembridža. „U Nemačkoj smo imali mehaničkih problema. Što se tiče Spa, znamo da „lada“ nema veliku maksimalnu brzinu, pa je ovog vikenda i ove godine, pogotovu na takvoj vrsti staze, moralo da nam bude teško i nije bilo šanse da postignemo dobar rezultat. Učinili smo šta smo mogli. Eksperimentisali smo u kvalifikacijama i nije nam uspelo, ali smo bar naučili nešto novo o automobilu.“

WTCC šampion iz 2012. ističe da ga u poslednje vreme sve češći izleti u endurans takmičenja neće odvojiti od trka turing automobila.

„Imam višegodišnji ugovor s Ladom i ostajem u turing trkama. Volim i trke izdržljivosti, i već imam puno nastupa u toj disciplini, dopadaju mi se i ako mogu kombinujem te trke sa WTCC angažmanom, rado to činim. Naravno, Svetsko prvenstvo turing automobila je i dalje u centru moje pažnje i tako će biti još dugo.“

286_HUFFSva je prilika da će Haf ove sezone jedino zadovoljstvo i motivaciju pronaći u razvojnom radu na usavršavanju aktuelnog Ladinog trkačkog automobila, kao i na modelu koji treba da ga nasledi. Takav put je Rob već prošao, od 2005. godine, sa fabričkim „lačetijem“, a od 2009. i sa „kruzom“.

„Kao vozaču, posao mi je da sednem u kokpit i vozim što brže mogu. Ne zaboravite da smo se prve četiri godine mučili sa „ševroletom“, a onda smo mogli da uživamo u sledeće četiri. Dakle, mora da se radi. Zanimljivo je razvijati auto, testirati, pokušati da ga učinite boljim. Dopada i se i taj aspekt ovog sporta. Projekat ima lepu budućnost i nadam se da će dobri rezultati stići.“

Lada sport od iduće godine treba da nastupa u Svetskom šampionatu sa novim modelom – „lada vesta“ će na ulicama zameniti „prioru“, a na trkama će naslediti „grantu“. Putnička „vesta“ bi premijeru trebalo da ima tokom ovog leta, a u serijsku proizvodnju trebalo bi da uđe od septembra.