Haf: „Ne možemo se ravnopravno boriti“

Rezultat kišne trke na Pol Rikaru je izuzetak, inače se „lada granta“ ove sezone u muči rukama WTCC šampiona iz 2012. Roba Hafa i dvostrukog BTCC prvaka Džejmsa Tompsona. Obojica se nadaju da ruski tim uskoro može da izvede unapređenja kako bi mogao da se bori sa konkurencijom.

U dosadašnjem toku sezone „lada“ nijednom nije uspela da uđe u drugi deo kvalifikacija (pozicija 11 u Q1 bila je maksimum) i prati je najslabija pouzdanost. Kozlovski nije završio nijednu trku u Mađarskoj, Robu Hafu desilo se isto u Maroku. Tompsona su, doduše, mehaničke nevolje na Hungaroringu zaobišle.

Veliki broj odustajanja u Marakešu pomogao je Kozlovskom da u drugoj trci zabeleži odlično peto mesto, što je Haf ponovio na vlažnoj stazi Pol Rikar, ali Lade su po tempu svakako iza ostala tri brenda.

„Istinski je teško, ali šta se može. Jedan od osnovnih problema je vreme – vozimo četiri trke u pet sedmica, tu nema prilike da se učini bilo šta. Bićemo skoro na polovini sezone kad budemo imali mogućnost nešto da uradimo. Delovi se izrađuju, ali na svakoj trci naiđemo na drugačije probleme,“ kaže Haf za TouringCarTimes.

„Ostaćemo u Mađarskoj da testiramo, potrebni su nam podaci ne bismo li malo bolje razumeli automobil, i potrudićemo se da neki novi delovi stignu posle Slovačke, jer ćemo i tamo ostati nekoliko dana posle trke,“ objasnio je Englez.

Vozači Lada sporta čekaju nove delove i unapređenja pre runde u Austriji, krajem meseca maja. Dok oni ne stignu, performanse će se teško popraviti. Jedino kišni uslovi mogu malo da izmene situaciju.

„Ako je kišovito, mislim da možemo biti treći najbrži automobil na stazi sa možda petim najbržim vozačem po kiši,“ zapaža Haf. „Ali, osnovni problem je u tome da na svakom području automobila mora da se radi. Nije da nam nedostaje samo jedan deo, nama nedostaje mnogo delova. Ove godine pravila su se promenila kako bi auto postao aerodinamičan, a mi gotovo da nemamo aerodinamiku, nemamo aerodinamički potisak, ne možemo ravnopravno da se borimo sa proizvođačima koji ga imaju. To je područje u kojem bi mogao da se zabeleži bitan napredak.“

„Drugi problem je težina auta, jer on je sada 65 kilograma pretežak, a to je u startu pola sekunde ili šest desetinki zaostatka. Moramo biti realni i da u ovo što radimo uključimo profesionalizam najvišeg nivoa. Korake napred moramo moramo da izvedemo što je brže moguće, nema sumnje da je ceo tim željan da to učini, ali je puno posla pred nama,“ zaključio je Haf.