Haime Puđ za Serbiaring: Novi „leon“ je naša vizija turing auta

Na Salcburgringu su se prvi i ove sezone jedini put ukrstili putevi novorođenog Seat leon evrokupa i Svetskog šampionata turing automobila. WTCC je vozio svoju petu rundu, a Evrokup praktično tek što je pokrenut i austrijski trkački vikend je posle onog na Nirburgringu bio drugi u kalendaru takmičenja 2014. Iskoristili smo priliku da direktora Seat sporta Haimea Puđa pitamo za utiske o startu Evrokupa, ali i da čujemo da li španski proizvođač namerava da se vrati u WTCC…

Leon evrokup ponovo je oživeo kao sportska kategorija. Kakvi su vam prvi utisci o novim trkama i novom kup automobilu?
– Dobro se ponaša, još je mlad, tek smo se pojavili s njim ove godine i tek smo startovali s Evrokupom. U budućnosti bi moglo da se desi da se taj auto trka i u drugim otvorenim nacionalnim šampionatima, u Španiji, Belgiji, Italiji, ali prvo želimo da izvedemo Evrokup. Zasad ide dobro. Prvu trku imali smo na Nirburgringu, poseta je bila lepa, bilo je i kiše i sunca i bilo je zabavno. Ovo je tek druga trka, ne mogu vam ništa više reći, to je tek početak. U međuvremenu je vožena jedna trka u Španiji, jedna u Italiji. S „leonom“ su se takmičili naši klijenti i u Španiji su osvojili kategoriju, a u Italiji je zabeležena apsolutna pobeda.

SEATLeonEurocup (3)Da li vam je trkački debi auta doneo i neka nova saznanja o njegovim tehničkim aspektima?
– Ne. Uvek izvodimo fina podešavanja i poboljšavanja, što je normalno kad novi auto započne sezonu. Generalni aspekt auta funkcioniše – aeropotisak, oslanjanje, sva mehanika radi, a svakako moramo da ga fino podesimo da bismo iz njega izvukli najbolje.

Niko nije prijavio probleme u eksploataciji?
– Velike probleme – ne. Ne moramo ništa da preinačujemo. Ostaje fino podešavanje da se postigne najbolji kompromis, najbolji balans. Sećam se stare „superkope“, koju i danas vidimo kako dobro ide, u prvoj godini smo iskusili probleme s kočnicama i morali smo na njima da poradimo. Ovde problema nema.

Zadovoljni ste brojem vozača koji učestvuju u novom Evrokupu?
– Prilično zadovoljni. Ograničili smo se na maksimalno 24 automobila. Ovde je samo dvadesetoro vozača, ali nama je za ovu sezonu preko osamnaest bilo dobro, a dvadeset fantastično. Želimo da ih imamo više, ali ne u ovoj godini. Dogodine će sve biti otvorenije.

222SEATLeonEurocup02AustriaSalzburgringR1Među njima ima i prilično uspešnih trkača.
– Srećni smo zbog toga. To je znak poverenja. Vrlo smo zadovoljni našim klijentima i timovima u Evrokupu, jer ovo su klijentski timovi i vozači i dolaze jer veruju u to što radimo. Napravili smo novi auto, oni su došli i prijavili se. Pogledajte rezultate kvalifikacija – skoro svi su bili u 2 sekunde, to dokazuje da imamo konkurentan kup. Neki od tih vozača poznati su u svojim zemljama, a drugi su poznati jer imaju veliko iskustvo, kao Manuel Đao u GT trkama. Dobra je ravnoteža među njima.

Zbog čega ste posle 2010. obustavili prvu verziju Evrokupa?
– To je bila strateška odluka Seata, a i prešli smo na novi „leon“. Fabrički Seat nije bio ni u Svetskom šampionatu, pa nije imalo mnogo smisla da nastavljamo. Sada je tu novi „leon“ i bilo je vreme da se vratimo, da ponovo pokrenemo novi Kup i budemo ovde.

Pošto već pominjete tu temu, ima li indicija da ćete se vratiti u WTCC u budućnosti?
– Kao direktoru sportskog odeljenja kuće, nemoguće mi je da kažem da se nikada nećemo vratiti. Ali, u bliskoj budućnosti – ne. Želimo da „leon kup“ izvedemo propisno i da ga ove i iduće godine proširimo, postoje potencijalni klijenti u mnogim različitim zemljama.  u kojima se naš auto može trkati. Budućnost će reći šta dalje, ali sada nema nikakvih planova da se vratimo u WTCC. Nikakvih.

SEATLeonEurocup (4)Velika je sličnost ovog „leona“ sa novom generacijom WTCC automobila, a vi ste ga predstavili prvi.
– To je novi turing auto Seata. Napravili smo nešto pristupačno, u čemu ljudi mogu da uživaju i da voze zaista brzo. Drugi automobili danas nisu pristupačni. Nama je cilj da se proširimo i uđemo u što više šampionata možemo. Radimo s različitim sportskim savezima po različitim regionima i pokazujemo im da naš auto ima smisla.

„Leon“ je jedan od najpristupačnijih automobila za performanse koje nudi. Ne možemo ga direktno upoređivati sa WTCC i ETCC automobilima ovog vikenda, jer vozi na drugačijim gumama. Ipak, naš „leon“ postiže vremena starih WTCC auta, a košta mnogo manje i troškovi održavanja niži su od bilo čega drugog. Samo treba da ga operete i zamenite ono što slupate. Zamenite kočne pločice, ulje i ništa više. To je način da Seat kaže – novi „leon“ nudi pristupačne performanse. Pogledajte šampionate – malo je turing automobila, a ima mnogo GT i reli automobila. Mi ta vrata želimo da otvorimo. Siguran sam da će i mnogi drugi proizvođači slediti, a onda ćemo videti.

Pričalo se kako novi TC1 WTCC po karakteristikama nalikuje na GT automobil. Da li je to pravac u kojem ide turing?
– Ne znam, jer ga nismo testirali, nijedan naš vozač nije vozio novi WTCC. Naši vozači voze naš auto i rekao bih da je lep za vožnju, da je dobar, ali ne i da je GT. U VAG grupaciji već postoje četiri brenda koji rade GT automobile, bolje da se mi bavimo turingom.
SEATLeonEurocup
Mora biti da ste ponosni na staru verziju „leon kupa“ koja se zapaženo trka u Evropskom kupu.

– Da, ponosan sam, ali guma na kojoj oni voze je više endurans guma. Dakle, bio bih ponosniji kada bi im „jokohama“ dala bržu gumu, onu koju su prošli put vozili u Evrokupu, pa da mogu da budu brži i bliže čelu kolone. Raduje me što se trkaju i što postoji kategorija za njih, ali mi smo stvorili novi auto i treba gledati u budućnost.

Hoćete li se truditi da novi „leon“ zameni stari model u SMT klasi u ETC kupu?
– To zavisi od FIA, ne od nas. Mi smo napravili auto i kup. A u ETCC-u postoji kategorija koja se zove SMT. Nama je prioritet Evrokup, onda ćemo pogurati ostale stvari. Od leta ćemo pogurati u pravcu o kojem govorite. Auto je tu, zamena je za stari i ispunjava sve stavke da bi se uklopio u pravila SMT klase. S naše strane, biće potpuno dostupan iduće godine. Pretpostavljam da će se i Federaciji svideti. Sada sam ponosan, ali dogodine baš i neću biti ponosan na stare, već na nove automobile. I lepo bi izgledali u ETCC-u. Mi se fokusiramo na to da ljudima kažemo da je ovo naše viđenje turing automobila.