Hjundai kvartet za Pure ETCR: Farfus, Verne, Čilton, Filipi

Photo: WSC/Fastclick

Hyundai motorsport je danas objavio imena četvorice vozača koji će braniti njegove boje u Pure ETCR šampionatu 2021, prvom svetskom multibrend takmičenju električnih turing automobila.

To su Augusto Farfus i Žan-Karl Verne, koji su i dosad bili na platnom spisku korejskog proizvođača, kao i dva nova lica u njegovim redovima: Tom Čilton i Džon Filipi.

Pomenuta četvorka se u zbiru može podičiti brojem od 11 šampionskih titula i preko 50 osvojenih većih turing trka. U dolazećoj sezoni od pet rundi, koja startuje u junu na Valelungi, njima će pripasti kokpiti novog “hjundai velostera N ETCR”.

Farfus je test vozač Hjundaija od 2020. i vodio je razvoj tog automobila. Za Korejce se takmičio u sezoni Svetskog turing kupa 2019, dok je u WTCC danima osvojio 15 trka za Alfa Romeo i BMW. Brazilac ima 37 godina i veoma je raznovrstan trkač. Aktuelni je šampion Interkontinentalnog GT čelendža, bivši pobednik FIA GT Svetskog kupa, dvostruki osvajač Roleksa 24 na Dejtoni u GTLM klasi, trka kao što su Nirburgring 24H i Dubai 24H, a u svojim formula danima poneo je je i krunu u Evroseriji 3000.

Photo: WSC/Fastclick

On ima najviše kilometara za volanom “velostera N ETCR”, čija maksimalna snaga iznosi 500 kW. To je i prvi model u koji su integrisani baterija Vilijams naprednog inženjeringa i svi delovi ETCR kompleta.

Brazilac se osvrnuo na karakteristike automobila: “Imao sam sreće da izvedem mnogo testova u “velosteru” i tokom tog procesa sam video i osetio napredak i Hjundai motorsport tima i isporučilaca ETCR komponenti koji su u saradnji sa serijom doveli ovaj projekat do sadašnjeg nivoa. Ukupne performanse su impresivne. Kao što očekujete od električnog automobila, ubrzanje je neverovatno, a ponašanje i balans šasije uveravaju me da na stazi mogu da napadam. Imaćemo još testova pre prvog Pure ETCR trkačkog vikenda i mislim da od starta možemo da budemo na vrhu.”

Verne je ove godine postao test vozač električnog “velostera”, a za Hjundai će voziti i WTCR sezonu u novoj “elantri”, čijem je razvoju takođe doprineo. Bio je šampion TCR Internacionalne serije i TCR Beneluks, Indilajts serije i Porše karera kupa Francuska. 34-godišnji automobilista dosad je pobedio na pet trka u Svetskom turing kupu.

Džej-Kej je presrećan što će ove sezone imati mnogo posla u WTCR i ETCR programima Hjundaija: “Veloster N ETCR” i auto koji ću voziti u FIA WTCR veoma se razlikuju, kao i same dve serije, ali ne mislim da je to problem. Možda će to čak i pomoći, na primer u kratkim ETCR bitkama morate da budete odlučni u preticanjima i nadam se da će mi ta veština pomoći i u WTCR. Zahvaljujući ulozi razvojnog vozača u ETCR projektu, već imam određeno iskustvo s automobilom, ali sada, kada sam potvrđen kao član trkačkog tima ove sezone, mogu u potpunosti da se usredsredim na preostale testove kako bih mogao da idem na pobedu na Valelungi.”

Čilton ima 36 godina, skoro celu karijeru je proveo u turing automobilima i osvajač je privatničkih BTCC i WTCC titula (2010, odnosno 2017. godine). Upisivao se u pobednike trka u Evropskoj i Američkoj Le Man seriji. I on u 2021. ima dva programa – u Britanskom turing šampionatu voziće “BMW”, dok mu je električno trkanje potpuna novina.

“Kao član postave Hjundai motorsporta, mislim da sam na najboljem mestu da se borim za pobede. Znam da je tim dosad obavio izvanredan posao u razvoju automobila. Sa Filipijem sam sarađivao ranije (kao WTCC privatnik u Sebastijan Leb rejsingu – prim.), ali ću prvi put deliti garažu sa Augustom i Žan-Karlom. Obojica su uspešni TCR i turing vozači, siguran sam da će biti moćni konkurenti i dobra referenca za upoređenje tokom sezone. U idućim nedeljama prvi put ću voziti “veloster N ETCR” i osetiti njegove performanse, a još sam nestrpljiviji da se u njemu trkam kada dođe prvi vikend sezone”, rekao je Englez.

Korzikanac Filipi je najmlađi u Hjundai ETCR postavi. Danas 26-godišnjak, na svetsku turing scenu izašao je 2014. kao WTCC takmičar u TC2 klasi. Ima preko 160 startova u FIA svetskim turing serijama, a 2020. je s “hjundaijem i30N” postao vicešampion TCR Evropa.

Filipi je rekao: “Iako sam se prošle sezone trkao u Hjundai modelu, prelazak u ETCR s “velosterom” za mene je velika promena. Znam da će to biti izazov, ali mu se radujem. Prioritet mi je da se na predsezonskim testovima naviknem na automobil. Sve će biti novo: auto, tim, format trkačkih vikenda. Međutim, to je prva sezona nove serije i svi će biti u vrlo sličnoj situaciji. Kao vozač, nalazim se u uzbudljivoj poziciji i ovo je sjajna prilika da pokažem šta mogu. Siguran sam da će konkurencija u seriji biti veoma jaka i da posmatranje trka treba da bude uzbudljivo.”

Šef Hjundai motorsporta Andrea Adamo pobrojao je izazove s kojim se njegova kuća srela u razvoju prvog električnog trkačkog turing modela: “Projekat je doneo toliko mnogo premijera našem timu: prvi sveelektrični auto, prva šasija sa zadnjim pogonom, prvi dizajn u kojem su motori u centru šasije. U svakoj fazi smo imali nešto da naučimo. Trkanje u ETCR je prirodna sledeća faza projekta, a verujem da u četvorici vozača za dolazeću sezonu imamo postavu u kojoj svako može do pobede svakog vikenda. Dosad smo se pokazali kao dorasli svakom izazovu u procesu izrade i razvoja automobila, a takmičenje će biti najnoviji izazov. Jedva čekam da vidim naše vozače u akciji.”