Homola dominantan kod kuće, startovao deseti i pobedio

Slovački trkač Mato Homola osvojio je i drugi sprint TCR Istočna Evropa na Slovakija ringu
Subotnja pobeda ga je smestila na 10. startnu poziciju, što mu nije smetalo da već u prvom krugu uđe u prva tri, da vođstvo preuzme dva kruga kasnije i da na cilju bude još ubedljiviji nego juče, s prednošću većom od 9 sekundi.

“Elantre” su i danas postigle dvostruku pobedu: drugi je bio Čeh Petr Semerad, jedan od protagonista ovogodišnje borbe za naslov u regionalnoj TCR seriji.

Treći je kraj karirane zastave prošao njegov glavni suparnik, Bartoš Grošek u “audiju”, ali ga je kazneno dodato vreme zbacilo na 7. mesto. Najniži stepenik podijuma tako je pripao vozaču “kupre” Petru Čižeku.

U najboljih pet ušli su i Vaclav Janik u “hjundaiju i30 N TCR” i Levente Lošonci u još jednoj “elantri”.

Iz prvog startnog reda krenuli su Robert Pravdič u “audiju” i Žarko Knego u “kupri”, ali je Poljak Adam Žepecki poveo kolonu kroz prvu krivinu. Njemu je ubrzo izrečen kazneni prolazak kroz pitlejn zbog preranog starta, a čelo kolone preuzeo je Janik.

Homola je korak po korak nizao konkurente i u petom krugu je izbio na čelo. U međusobnom duelu je Semerad nadmašio Grošeka, da bi kasnije obišao i Janika, koji mu je nadalje čuvao leđa.

Janik je dugo držao Grošeka za sobom i primoravao ga da vozi alternativnim putanjama i u više navrata pali gume kako bi ga prestigao. Sav trud poljskog vozača ipak nije rezultirao izlaskom na pobedničko postolje, već kaznenim sedmim mestom.

Pravdič se dovezao do 9. pozicije i upisao je nova dva poena, a Knego je odustao.

Finalna runda TCR Istočna Evropa 2022. biće vožena na stazi Most u Češkoj.