Homola: Ovo ću pamtiti celog života!

Mato Homola proslavio se na Slovakija ringu, pošto je prvi prošao kroz cilj i na prvoj i na drugoj trci Evropskog kupa turing automobila. Prvi trijumf nije opstao – kršenje sportskog pravilnika (zamena guma posle predviđenog roka) rezultiralo je vremenskom penalizacijom, pa je slovački vozač klasifikovan kao drugoplasirani u klasi.

Homola je u trku 1 krenuo s pol pozicije i to na slikovima. Vozači „ševroleta“, Karamišev i Skuz lako su ga prestigli na letećem startu, ali su preterali u međusobnom okršaju, a zatim ih je blokirao pogrešan izbor pneumatika. Piloti Kampos rejsinga bili su na gumama s profilom i nisu mogli da se vrate u borbu za vrh.

Nasuprot njima, ljudi iz Homola motorsporta načinili su pravi izbor guma, pogotovu u svetlu činjenice da se staza tokom trke sušila. Međutim, ispostavilo se da su prekasno rešili da montiraju slikove i da su ih postavljali kada je signal za 5 minuta do starta već bio dat. Sudije su reagovale kaznom – 30 dodatnih sekundi kao ekvivalent za prolazak kroz boks – zbog koje je Slovak ostao bez maksimuma bodova u TC2T klasi.

U apsolutnom poretku – iako to ne donosi nikakve bodove – kao pobednik trke 1 vodi se Norbert Kiš u „alfi 156“, dok je u najjačoj ETCC klasi trijumfovao Mihail Gračov, što je rezultat vredan pažnje, jer je Rus startovao sa poslednje, 28. pozicije.

Homola je ovako opisao slučaj: „Postoji pravilo da na pet minuta pre starta svi točkovi treba da budu montirani i da ne sme da se radi na gumama. Tim menadžer moje ekipe kazao je i meni i sudijama da je stopostotno siguran da niko ništa nije radio na autu, ali sudijska je procena poslednja i tu ništa ne možemo.“

 Matove nevolje sa zvaničnicima tu nisu završene. Proslavljajući pobedu u trci 2, Slovak je nekoliko puta okrenuo auto za 360 stepeni, što pravila ne dopuštaju. Kazna za ovo „nedelo“ bila je novčana.

„Kažnjen sam i sa 1.000 evra jer sam proslavljao pobedu piruetama. U trenutku kada sam osvojio dve trke u nizu, i posle pol pozicije u kvalifikacijama, morao sam nešto da učinim za navijače i dva puta sam „zavrteo“ auto na zaustavnoj zoni iza krivine 3, to je bilo baš zabavno, ali u pravilniku piše da ni to nije dozvoljeno.“

Kao „provizorni“ pobednik trke 1 (vremenska kazna mu još nije bila izrečena), Mato je krenuo sa osmog mesta u trci 2. Na startu iz mesta, izveo je munjevit proboj, kao i svi vozači BMW-a. Do cilja se borba za vrh vodila u tromeču Gračov-Homola-Fulin.

„Druga trka bila je stvarno naporna, možda najteža u mojoj karijeri. Bilo je teško proći Mihaila Gračova u turbo BMW-u. Znao sam da sam brži od njega, ali sam uništio gume dok sam ga prošao i onda sam morao da se branim od Petra Fulina,“ objasnio je 19-godišnji trkač.

„Osećaj je bio apsolutno fantastičan,“ rezimirao je Homola. „Strašno sam želeo da pobedim na domaćoj stazi. Posle udesa na Pol Rikaru morali smo da opravimo auto i hvala timu koji ga je pripremio. Navijači su bili sjajni, mislim da ću ovu trku pamtiti dok sam živ!“

Posle Francuske Mato Homola nije imao ni jedan jedini bod u TC2T klasi ETC kupa, a uspešan vikend na domaćoj pisti doneo mu je 21 poen i popeo ga je na četvrto mesto u klasi. Sa još tri runde i šest trka do kraja tinejdžer iz Slovačke zaostaje 13 bodova za vodećim Karamiševom.