Homola preuzeo drugo mesto u TC2T klasi ETC kupa

Mato Homola imao je izuzetno uspešan takmičarski vikend na Spa Frankoršampu. U obema trkama borio se za podijum sa direktnim suparnicima u najjačoj klasi kupa, vozačima „kruza“ Karamiševom i Skuzom. Iako se mnogo trudio, Rusa nije nadmašio, ali je u oba navrata kroz cilj prošao ispred Ukrajinca.

Homola se za trku 1 kvalifikovao kao drugi u klasi i apsolutnom poretku, a na istom mestu ju je i završio.

mato_homola_spa_5 _D4G4160„Znali smo da brze „ševrolete“ nećemo moći da ulovimo na pravcima, ali smo znali i da bih mogao da pokušam da napadnem na tehničkom delu staze,“ rekao je automobilista iz Bratislave. „Na testovima sam postajao sve bolji i bolji, a u kvalifikacijama sam osvojo drugo mesto. Odmah posle starta trke 1, Skuz me je pretekao, a ja sam ga napadao tokom cele trke. Branio je poziciju, imali smo nekoliko kontakata i manjih udaraca, ali je Skuz pogrešio u poslednjoj šikani tri kruga pre kraja i uspeo sam da ga preteknem.“

U trci 2, na inverznom startu, Homola je krenuo sa sedmog mesta. Nameran da što pre pobegne Karamiševu, odmah je napao Matejovskog i Bragina i u prvom krugu poveo. Predvodio je kolonu sve do poslednjeg kruga, a tada je pritisak Karamiševa urodio plodom: Homoli je pobegao auto, a Rus je pronašao put do pobede.

mato_homola_spa_4 mato_homola_spa_1„Jako dobro sam počeo trku 2, to mi je i bio plan, jer sam znao da moram da startujem bolje od Karamiševa, koji vozi prošlogodišnji Milerov WTCC automobil. Bio je veoma brz i pojavio se iza mene u 3. krugu. Pred kraj trke, moje gume su bile toliko istrošene da sam imao problema da održim auto na stazi. Na izlasku iz krivine Le komb, okrenuo sam se i sleteo sa staze, a posle sam imao sreće, uspeo sam da upalim motor svog BMW-a i da stignem do cilja kao treći, a drugi u TC2T klasi,“ ispričao je slovački automobilista.

Na četvrtoj ETCC rundi Mato Homola osvojio je ukupno 18 poena, što ga čini drugim najuspešnijim TC2T vozačem u Belgiji. Zahvaljujući tome, popeo se za jedno mesto u vozačkom poretku i sada je drugi u klasi, sa ukupno 57 poena – to je 20 manje od Karamiševa, ali 10 više od Skuza.

mato_homola_spa_6
Do kraja ETCC sezone vozi se još samo jedna runda, krajem septembra, na Autodromu Perguza. Sicilija je specifična po tome što će tamošnji rezultati biti nagrađeni dvostrukom količinom bodova. To Homoli nalaže oprez, ali i uliva optimizam da ove sezone može da osvoji evropsko srebro. A 19-godišnjak izgleda pomišlja i na više…

„Zaista sam uživao trkajući se u Belgiji. Spa je najlepša staza na kojoj sam ikada vozio. Uzbudljive brze sekcije, zadivljujuće krivine koje zahtevaju hrabrost i nezaboravni O ruž… Zadovoljan sam što smo nadmašili barem jedan „ševrolet“. Borićemo se žestoko na Siciliji, jer je sve moguće. Prošle godine sam tamo imao uspešan vikend, pokušaću to da ponovim,“ obećao je Homola, koji je 2013, u kokpitu atmosferskog dvolitarskog BMW-a, u trci 1 na Perguzi osvojio treće mesto, dok je u trci 2 trijumfovao.