Zvanično: otpada Sonoma, u oktobru se ide u Peking

Deveta runda Svetskog prvenstva turing automobila 2014. biće održana u Pekingu, na stazi Goldenport park, i to 4. i 5. oktobra, tačno jedan vikend pre odranije planiranih trka u Šangaju. O ispadanju Sonome s WTCC kalendara govorilo se već duže od mesec dana, a sada je ta vest dobila i zvaničnu potvrdu.

FIA Svetski savet auto-sporta odobrio je zahtev Eurosporta da jedinu američku WTCC rundu zameni novom kineskom, ukupno trećom u godini (uz Šangaj i Makau).

goldenport-mapZvanično, razlog su „logistički problemi“. Brod kojim je oprema trebalo da bude prevezena iz Kalifornije u Kinu, iz Amerike bi umesto 17. isplovio 21. septembra, a u luku bi prispeo tek 9. oktobra, što bi bilo prekasno za trke u Šangaju 12. oktobra. Organizator je razmatrao i mogućnost transporta avionom, ali održivo rešenje nije pronađeno.

Trke Svetskog šampionata turing automobila u Pekingu biće održane zajedno sa šestom rundom ekvivalentnog Kineskog prvenstva, CCTC, čiji je promoter partner Eurosporta u ovom poduhvatu.

„Ovo rešenje ne samo što omogućuje našem šampionatu da se trka u dvema glavnim provincijama Kine, već će profil prvenstva nastaviti da raste na najvažnijem auto-tržištu na svetu, a ujedno će pojednostaviti logistiku i timovima omogućiti da uštede nešto novca,“ izjavio je Fransoa Ribeiro, WTCC menadžer.

Sonoma (4)Vest je prokomentarisao i Stiv Pejdž, predsednik i generalni direktor staze Sonoma: „Veoma nam je žao što gubimo WTCC, šampionat koji nam je pružio spektakularnu trkačku akciju tokom protekle dve godine. Želimo sreću svim njegovim učesnicima u ispunjenju novog kalendara.“

Runda na Sonomi bila je planirana za 13. i 14. septembar, a izmenjeni raspored otvara dvomesečnu pauzu između argentinskih trka (2. i 3. avgust) i onih koje će se voziti na novoimenovanoj lokaciji u Pekingu.

Staza Goldenport park nalazi se u severnom delu glavnog grada Kine, dugačka je 2.390 metara i na njoj će se 5. oktobra biti održane dve trke po 26 krugova. To je četvrta lokacija u najmnogoljudnijoj zemlji sveta na kojoj WTCC gostuje. Uz tradicionalni Makau, takmičenja Svetskog šampionata organizovana su i na stazama Šangaj – Tijanma i na Šangaj internacionalnom autodromu.