Fulin na korak do odbrane evropskog zlata

Na pretposlednjoj rundi ovogodišnjeg Evropskog kupa turing automobila, Petr Fulin se pokazao u najboljem mogućem svetlu i izgradio je veliku bodovnu prednost pre finala, koje se krajem septembra vozi na autodromu Perguza. U teoriji, šanse za krunu još imaju i Mihal Matejovski i Peter Rikli.

Osim na drugom testu, koji je proveo na starim pneumaticima u potrazi za set-apom, Fulina niko od TC2 rivala na Frankoršampu nije porazio ni na jednoj od preostalih sesija. Branilac prošlogodišnje titule pobednika kupa u S2000 klasi u Belgiji je osvojio pol poziciju i obe TC2 trke, stekavši ukupno 23 boda, maksimum do kog se na jednoj ETCC rundi uopšte može stići.

spa_krenek (3) spa_krenek (5)Zanimljivo je da je Čeh to učinio prvi put u 2014: do pol pozicija u Francuskoj i Slovačkoj stizao je Norbert Kiš, dok u Austriji Fulin jeste krenuo sa najboljeg startnog mesta, ali nije osvajao trke.

„Ovo uopšte nije bio loš vikend. Spa mi se mnogo dopada i moram da kažem da sam stvarno uživao u obema trkama, pogotovu u prva tri ili četiri kruga svake od njih. Srećan sam što sam prvi put u ovoj sezoni stigao do maksimalnog broja bodova, što me je još malo približilo konačnoj pobedi,“ zaključio je Fulda.

spa_krenek (2) spa_krenek (4)Njegov timski kolega iz Krenek motorsporta, Mihal Matejovski, u belgijskoj trci 1 kroz cilj je prošao kao četvrtoplasirani, iza Fulina, Samuela i Filipa Sladečke, dok je u trci 2 stigao do jedne pozicije više. Zbirno, po broju osvojenih poena na Spa Frankoršampu, Matejovski je treći, a u poretku klase je na drugom mestu, sa 34 poena manje od Fulina, a sa 10 više od Švajcarca Riklija.

Iako su ga „alfe“ nadmašile, Matejovski nije bio nezadovoljan. Prošle godine završio je na petom mestu u S2000 klasi ETC kupa, a sada mu se smeši evropsko srebro. „Pošlo mi je za rukom da ispunim ono što sam pre vikenda postavio kao cilj. Nisam napravio nijednu grešku i u svakoj trci završio sam ispred svojih konkurenata. Uspeo sam da učvrstim svoje drugo mesto na tabeli, zahvalio bih se celom timu na podršci, kao i svim našim navijačima,“ kazao je Matejovski.

spa_krenek (8)
Na Perguzi se poeni udvostručuju, što znači da je u igri još maksimalno 46 bodova. Petr Fulin ima 82 poena, Matejovski 34 manje, a Rikli 44 manje, i tu se spisak pretendenata na titulu završava. Matematički, stvar još nije gotova, ali su šanse Fulinovih konkurenata samo teoretske.

„Izveli smo veliki korak ka odbrani prošlogodišnje titule,“ sa zadovoljstvom je istakao Jozef Krenek, koji se celokupnom personalu tima zahvalio na uloženom trudu, a zatim je biranim rečima pohvalio svoje vozače. „Na Spa smo videli dve veoma uzbudljive trke, koje su svojom atraktivnošću sigurno nadmašile i WTCC. Oba naša vozača ponovo su dokazala da spadaju u apsolutni evropski vrh, i na tome im zahvaljujem.“