Homola: Unapredio sam svoju vožnju, rezultat je pol-pozicija

Slovački trkač Mato Homola je u Barseloni obezbedio prvu pol-poziciju u tekućoj sezoni TCR šampionata Evrope.

To je i prva pol-pozicija jednog BRC “hjundaija” u 2020, a dobar timski rezultat potvrdio je i Danijel Nađ, koji je svoj “i30 N TCR” dovezao do trećeg mesta.

“Iskreno nisam očekivao da ću biti prvi jer smo se juče malo mučili s automobilom i s mojom vožnjom, u poređenju s testom koji smo ovde izveli u predsezoni”, kazao je Homola.

“Poradio sam malo na svojoj vožnji, takođe i na automobilu, i upalilo je. Poboljšavao sam vožnju u svakom kvalifikacionom krugu i poslednji je bio zaista dobar. Bilo je malih grešaka, ali sam napadao u svakoj krivini i to je ispao baš dobar krug. Ovo je dobro i za tim jer su stvarno obavili dobar posao u pripremi automobila i zaslužili su ovaj rezultat.”

Homoli je pol-pozicija donela i 10 poena, on se nada još obilnijoj bodovnoj žetvi u današnjem sprintu: “Kvalifikacioni bodovi su dobri, ali najviše poena se dodeljuje u trci, pa ćemo se i Nađ i ja usredsrediti na trkački tempo i probaćemo da osvojimo što je moguće više bodova.”

Samo 24 hiljaditih delova sekunde sporiji od Homole bio je Majk Halder sa Profikar “hondom sivik”. Nemac je izjavio da je drugim mestom veoma zadovoljan, a zatim detaljno opisao šta mu se dešavalo.

“U Q1 rundi nam je bilo vrlo teško. U prvoj vožnji sam bio na granici, apsolutno na maksimumu, a onda smo promenili nešto u setapu i kazao sam sebi ‘u redu, možda će biti mnogo bolje, ili ću izgubiti sve za Q2’. Sad vidimo da je odluka o promeni bila prava i auto je bio fantastičan. To je bio naš maksimum, ali je vrlo mala razlika do pol-pozicije i ponosan sam na svoj tim što imamo tako dobar auto za ovaj vikend.”

Nemački pilot je pre dve sezone gostovao na rundi TCR Evropa u Barseloni i osvojio je trku 2. Posle rezultatskog debakla u Monci, sličan rezultat ovog vikenda mu je istinski potreban.

“Nadam se da ćemo u trci 1 startovati dobro i da možda možemo da ponovimo rezultat koji smo ovde imali 2018, ali moramo da se usredsredimo na bodove za šampionat pa moramo da igramo na sigurno”, završio je Halder.

Trećeplasirani Dani Nađ posvetio se razmišljanjima o popodnevnoj trci: “Iskreno ne očekujem laku trku. Ako pogledate rastojanja između mene i momaka ispred i iza mene, možemo da očekujemo da će trka biti zaista naporna. Uvek je teško trkati se ovde u Barseloni jer je trošenje guma tako intenzivno i morali smo mnogo da menjamo setap automobila.”

“Zadovoljan sam jer mi je ovo najbolji kvalifikacioni rezultat ove godine. Mislim da je i pol-pozicija bila nadohvat ruke, imali smo najbrži drugi sektor, a uvek smo bili brzi u trećem sektoru, ali ovog puta ja nisam bio savršen, pa su mi zbog toga osećanja pomešana. Srećan sam zbog ekipe, jer smo osvojili prvo i treće mesto.”

“Rekao bih da bih voleo da ostane suvo jer smo uvereni da nam je setap za suvo dobar, ali ja mnogo volim jaku kišu. Ako bude padala, neka to bude stvarno jaka kiša i onda ću uživati!”, rekao je Mađar.

Prvi sprint TCR Evropa na Katalunji startuje u 16:05.