Homola vozi seat leon u SMT klasi ETCC

Mato Homola, trenutno najperspektivniji slovački trkač, nastaviće da se takmiči u Evropskom kupu turing automobila i u sezoni 2015, ali menja klasu i nastupaće u monomarki (SMT), za volanom „seat leon kup rejsera“.

Homola je prošle godine vozio BMW 320 TC u TC2T klasi Evropskog kupa i završio je na drugom mestu u kategoriji. Promenu automobila i prelazak u kup klasu 2015. pomogao je slovački ogranak Seata, kao što je analogni potez Petra Fulina ispratio Seat Češka.

„Seat je ekstremno brz i dinamičan auto i baš mi se sviđa njegov dizajn“, rekao je Homola. „Razgovarali smo sa Seatom Slovačka i ugovorili smo zanimljivo sponzorstvo: postao sam zvaničan ambasador Seata za Slovačku.“

mato-homola-seat-3„Dugo smo posmatrali Mata i, pošto delujemo u istoj industriji, nisu nam promakli njegovi rezultati i njegov napredak. Želeli smo da mu pomognemo da dalje napreduje i želimo da zajedno s njim donesemo evropsku titulu u Slovačku. Sve se dogodilo veoma brzo i verujemo da je ovo za nas izvanredna prilika“, izjavio je direktor Seata Slovačka Matej Mahaček.

Mato Homola imao je ambicije da se u 2015. trka u Svetskom šampionatu turing automobila. On i njegova ekipa Homola motorsport preduzeli su vrlo konkretne korake u tom smislu i kucali su na sva prava vrata.

Zbog čega talentovani 20-godišnjak u ovom pokušaju nije dospeo do svetske scene, objasnio je tim menadžer Jaro Homola: „Tokom jeseni i zime 2014. mnogo smo se trudili da Mata ubacimo u WTCC. Razgovarali smo sa Sitroen rejsingom, Sebastijan Leb rejsingom i Kampos rejsingom. Iako su svi oni želeli da im se Mato pridruži, nismo uspeli da za samo dva meseca obezbedimo potreban budžet. Svejedno, Seat je sjajna prilika i Mato možda pokuša da izveze i neku trku TCR serije ili Leon Evrokupa u 2015. On je još veoma mlad vozač i za njega ima vremena.“

mato-homola-seat-0WTCC je stvar dugoročnog ili srednjeročnog plana, a što se neposredne budućnosti tiče, Mato Homola nema dilema – želja je evropsko zlato: „Posle dva uzastopna ETCC vicešampionska naslova, logično je da su mi ciljevi visoki. Ja sam spreman!“

Evropski kup turing automobila 2015. imaće šest rundi, a sezonu otvara Hungaroring, tokom prvog vikenda u maju. Za SMT klasu dosad su prijavljena trojica vozača, Andreas Pfister, Petr Fulin i Homola, a duel češkog i slovačkog trkača, starih rivala sa ETCC scene, biće jedan od najzanimljivijih u celom takmičenju.