Honda možda pređe na limuzinski ’sivik’ u WTCC-u?

Učešće Honde u Svetskom turing šampionatu tema je od posebnog interesa za mađarske kolege, pošto za volanom „sivika“ nastupa i njihov najpopularniji trkač Norbert Mihelis. Očekivana i iščekivana Norbijeva prekomanda u fabrički tim praćena je nizom novih pitanja, a WTCC Blog postavio ih je najmerodavnijem – Vilijamu de Brakeleru, direktoru Honda motorsporta Evropa.

Striktno poštujući korporacijsku poverljivost, Belgijanac je izneo nekoliko novih detalja, pre svega o slabim tačkama aktuelnog takmičarskog modela i o tome šta ekipa radi da bi ih prevazišla.

O sastavu fabričkog tima u idućoj sezoni spekuliše se uveliko. Za Kastrol Hondu predviđa se proširenje operacije na tri automobila, što bi uz aktuelni tandem pilota omogućilo i Mihelisu da postane fabrički vozač. Drugi, opet, nagađaju da bi se Tarkvini mogao penzionisati, pa bi oficijelni trio u 2016. činili Monteiro, Mihelis i Đirolami.

2015_wtcc_portugal_0945 2015_wtcc_portugal_0926Nije nemoguće da stanje ostane baš kakvo je sada, ali jedno je sigurno – Vilijam de Brakeler otkrio je samo to da o postavi za 2016. javnost neće znati ništa barem do decembra meseca.

„Teško je reći ko će biti fabrički vozači Honde u 2016, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir pre donošenja takve odluke. Sigurno nećemo ništa objavljivati pre završetka tekuće sezone.“

„Dosad nije doneta ni odluka o broju fabričkih automobila u 2016“, dodao je De Brakeler.

Osim što performansama već duže od godinu i po ne dobacuje do nivoa koji je uspostavio konkurentski „sitroen C-elize“, „honda sivik“ ima i jednu urođenu manu – ona je hečbek, dok su svi WTCC suparnici, pa i „kruz“ i „vesta“ troprostorne limuzine. Na ulasku u šampionat, italo-japanska kombinacija svesno se upustila u taj rizik, uzdajući se u to da će spretnost automobila u vijugavijim sekcijama kompenzovati aerodinamički hendikep.

21277 10410888_664180487015481_4233633753790095829_nDosad se računica nije pokazala ispravnom, povrh toga, motoru konstantno nedostaje snaga, pa su „sivikove“ boljke uzrokovane i većim brojem činilaca i njihovom međusobnom kombinacijom.

„Hečbek oblik nam zaista stvara probleme, ali to nije jedina nevolja s postojećim automobilom“, priznao je Belgijanac i otkrio: „Frontalna površina „sivika“ je prilično velika, treba i da unapredimo performanse pri izlasku iz krivina, dakle ima od svega pomalo.“

Nove komponente, urgentna rešenja, ili pokušaji rešenja, biće isprobani na predstojećem testu u Španiji.

„Ispitaćemo mnoge nove ideje na Motorland Aragonu krajem jula, a testu će prisustvovati i Norbert Mihelis“, najavio je De Brakeler. „Ako dođemo do pozitivnih zaključaka, iskoristićemo naš poslednji „džoker“ u homologaciji na ono rešenje koje nam može doneti najveće poboljšanje. I daćemo sve od sebe da delove proizvedemo do iduće trke u Japanu.“

080_DE_BRAEKELEERMožda se ispostavi da je uvođenje potpuno novog automobila ili oblika karoserije jedino rešenje za probleme koji Hondu mrcvare bukvalno već tri godine, i koji su samo eskalirali od stupanja TC1 pravila u život. To bi podrazumevalo vanredno skraćenje izvorno planiranog takmičarskog života hečbek „sivika“ i postupak ne bi mogao da se okonča brzo, ali je utešno čuti da u japanskom gigantu uzimaju u obzir i tu varijantu.

„Razmatramo nekoliko opcija i novi „sivik“ sa četvora vrata mogao bi biti jedna od njih“, prokomentarisao je direktor evropskog Honda motorsporta mogućnost uvođenja limuzine u WTCC.