Honda osvojila najbizarniji MAC3 svih vremena

Norbert Mihelis, Esteban Gerijeri i Rio Mičigami doneli su Hondi treću ovosezonsku pobedu u najbizarnijem ikada viđenom WTCC timskom sprintu.

Sačuvaši svoje “sivike” u kvalifikacijama, Mađar, Argentinac i Japanac su u tom poretku izvezli neproblematična dva kruga na pisti Makau Guja i štopericu su zaustavili na 5:04.465.

Kako su se dva od tri “volvoa” polupala u kvalifikacijama, švedska ekipa zaslužuje priznanje što ih je dovela u vozno stanje, ali ne i za ono što je prikazala na stazi.

Njenu kolonu predvodio je Ted Bjerk, u jedinom neoštećenom “S60 TC1”. Za njim su se vukli Niki Katsburg i Nestor Đirolami, čiji je auto bio u najjadnijem stanju. Šveđanin, Holanđanin i Argentinac bukvalno su puzali po stazi, ni u jednom trenutku s ciljem da nadmaše Hondino vreme, već samo da stignu do karirane zastave i upišu 8 pripadajućih bodova.

To im je na kraju i uspelo, ali uz zaostatak od kolosalnih 3 minuta i 43 sekunde (!) u odnosu na vreme koje su zabeležili piloti italo-japanske postave.

Odnos u MAC3 pobedama sada je 6:3 za Volvo, koji je i dalje vodeći WTCC konstruktor sa 737,5 poena. Honda posle ovog petka u Makauu ima 699 bodova i svoj zaostatak u proizvođačkom plasmanu smanjila je na 38,5 poena.