Honda pokrenula točkove razvoja

Posle teških uslova i obilnih kiša na Slovačkoj WTCC rundi, ovog vikenda karavan Svetskog šampionata stiže u Austriju, na stazu Salcburgring, gde će biti vožene sezonske trke 9 i 10.

Norbert Mihelis i Zenge Motorsport  mogu biti zadovoljni učinjenim na Slovakija ringu: završili su trku 1 na trećem mestu i stigli su do svog prvog podijuma u 2014.

S druge strane, Tijago Monteiro ima razloga da žali za onim što je u Slovačkoj možda moglo da se dogodi. U trci 2, otkazanoj zbog poplavne kiše, Portugalac je trebalo da startuje sa pol pozicije. Vozač fabričkog „sivika“ #18, četvrti u generalnom plasmanu, iskoristio je priliku da ispriča šta misli o o dosadašnjem toku sezone.

„Ako pogledate tabelu i uzmete u obzir činjenice na koje nisam mogao da utičem, naravno da je frustrirajuće što nisam bolje plasiran,“ kaže Monteiro.

„Intervencija sigurnosnog vozila na Pol Rikaru i otkazivanje trke 2 na Slovakija ringu, gde je trebalo da krenem sa pol pozicije, sigurno mi nisu pomogli. Međutim, ono što tabela ne pokazuje jeste da smo veoma blizu vodećih i da obema rukama grabimo svaku šansu za svaki poen, što je zaista ohrabrujuće. To će ostati naša misija i za predstojeće trke. Mi ne možemo da potcenimo konkurenciju, jer prvoplasirana trojica u poretku vozača ne greše, ili prave vrlo malo grešaka.“

hondanewsAutodrom Salcburgring nalazi se u uzanoj zelenoj dolini, petnaestak kilometara od grada Salcburga i predstavlja najbržu stazu na aktuelnom WTCC kalendaru.

„Prošli smo zahtevne tehničke staze, sada dolaze na red one brze, kakve su Salcburgring i Spa Frankoršamp, što će biti izazov za tim,“ rekao je Gabrijele Tarkvini. „Posle Budimpešte imali smo dva dana testiranja, što nam je omogućilo da izvedemo neke izmene na aerodinamici i šasiji i videćemo mogu li nam one biti od koristi. Ponekad se to pokaže kao napredak, a ponekad vas vrati na početak. Ne može se upravljivost automobila promeniti u treptaju oka. Potrebno je vreme.“

Faktor vreme pokazao se kao izazov za inženjere „sivika WTCC“. Šasija koja je originalno bila namenjena test timu, dodeljena je Tarkviniju, kao zamena za onu oštećenu u udesu u Marakešu.

„Svi smo se mnogo trudili da test timu ostavimo potrebno vreme da počne da radi na novoj šasiji za testiranje,“ objašnjava Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta. „Zapravo, može se reći da smo, posle intenzivnog početka sezone i četiri runde u pet nedelja, najzad pronašli priliku da dalje razvijemo automobil, a taj automobil je i dalje nov i nama.“