Honda replicira Volvou: Ako kod nas niko nikog ne razume, kako to da smo osvojili više trka od vas?

Photo Francois Flamand / DPPI

Gorčina poraza na WTCC finalu u Kataru još se oseća u Hondi i JAS motorsportu, a šef rivalskog i odskora šampionskog Polstara Aleksandar Murdževski samo je utrljao so u sveže rane italo-japanskog tima.

Prvi čovek švedskog projekta u Svetskom turing prvenstvu ocenio je da je ključni element Volvo trijumfa činjenica da se sve radilo u istoj kući, dok su u Hondin angažman direktno uključene fabrike i radionice iz najmanje tri zemlje – Japan, Italija, Velika Britanija – kao i čitav niz internacionalnih inženjera.

Na takav komentar morao je da reaguje direktor JAS motorsporta i Kastrol Honda tima Alesandro Marijani, istakavši da je upravo raznovrsnost kultura i profila snaga njegove ekipe koja je čini pobedničkom.

“Pročitao sam izjave direktora Polstar Cijan rejsinga i iskreno mi je došlo da da se smejem”, kazao je inženjer iz Milana za italijanski Motorsport.com. “Po njegovom mišljenju, u Hondi je haos i niko nikog ne razume, ali kako onda objašnjava činjenicu da smo  u toku sezone uspeli da stignemo do mnogo većeg broja pobeda i pol-pozicija nego oni?”

Šef sporta u Polstaru takođe je upro prstom i u klijentske programe JAS motorsporta, za koje smatra da su italijanskom tjuneru oduzimali snagu i odvlačili ga od WTCC projekta. Kao kontraprimer naveo je svoju postavu, koja se kompletno fokusirala na misiju sa “volvoom S60 TC1”. JAS je, s druge strane, pravio i automobile za TCR.

Marijanija je posebno zabolela možda i trapava primedba na račun različitih zemalja iz kojih dolaze Hondini inženjeri i takmičari, što, kako tvrdi Murdževski, stvara konfuziju u kojoj se govori 15 jezika i u kojoj niko nikog ne razume. Među njima je i Dankan Lejkok, svojevremeno važan inženjer u WTCC RML projektu Ševroleta.

Photo Gregory Lenormand / DPPI

“Reći ću da sam ostao zaprepašćen opservacijom koja se tiče nečeg što je naša jača strana”, nastavio je Marijani da odgovara na prozivke. “Mi smo uspeli da izmešamo različite kulture i omogućimo im da žive zajedno, od Japana do Evrope. Ujedinili smo metode rada, različite strasti i fer plej i sve to nas godinama čini konkurentnim.”

Između ostalog, fabričke “honde sivik WTCC” su tokom 2017. vozila petorica trkača, čije nacionalnosti svedoče o toj vrsti šarenila u ekipi. Celu godinu su u kokpitima proveli Mađar Norbert Mihelis i Japanac Rio Mičigami, Portugalac Tijago Monteiro nastupao je na šest od deset rundi, a posle povrede, odmenili su ga Italijan Gabrijele Tarkvini (jedan vikend) i Argentinac Esteban Gerijeri (tri vikenda).

Rezultati: Monteiro, Mihelis i Gerijeri su pobeđivali i osvajali pol-pozicije, Mičigamiju je pošlo za rukom da dospe do podijuma, a samo Tarkvini nije učinio ništa od pobrojanog. S jedne strane, prekratko se zadržao u ekipi. S druge, vozio je samo Kinu, s koje su Hondi kasnije zbog diskvalifikacije brisani svi rezultati. Svejedno, Honda je po broju osvojenih trka u 2017. nadmašila Volvo skorom 6:4.

U ekipi je, između ljudstva i svih pilota koji su se smenjivali, oduvek vladala izvanredna harmonija, koja nam je omogućila da na najbolji način upravljamo situacijama na pisti i da prevazilazimo teške trenutke”, dodao je Marijani, imajući na umu pre svega ono što se desilo Monteiru, koga je udes na testu u septembru udaljio s pista do (najmanje) kraja 2017.

Honda je, i to je činjenica, svetske titule izgubila prilično nesrećno. Tijagu su presudile povrede, a sve nade su položene u Mihelisa. Mađar je, i to je nesporno, sve do pogubnog kvara kočnica u Q2 rundi bio ubedljivo najbrži na Losailu i držao je sudbinu u svojim rukama.

Međutim, stoji i to da je proceduralna i homologaciona greška koja je injektore “sivika” u Kini učinila nelegalnim i prouzrokovala diskvalifikaciju morala je da se izbegne. Honda i JAS na kraju imaju mršavu satisfakciju da su kraj TC1 epohe završili sa najbržim automobilom, ali se ne mogu podičiti ničim boljim od sezonskog srebra. To saznanje boli, a komentari Aleksandra Murdževskog doveli su u pitanje ispravnost cele operative Honde i JAS motorsporta i dotakli su se još vrućih i bolnih tema.

Sve nas još jako peče način na koji se ova godina završila, jer su svetski šampionat odlučile epizode. Monteiro je bio u jasnom i čistom vođstvu, a prinuđen je da se povuče zbog posledica nesreće. Međutim, brojevi su pokazali da smo mi bili najmoćniji”, nastavio je Marijani i Volvou uzvratio udarac odapevši strelu na račun ponašanja njegovih pilota na japanskoj WTCC rundi.

Trka na Motegiju bila je slika celosezonskog ponašanja naše i njihove ekipe. Nijedan “sivik” nijednom nije ni dodirnuo “volvo S60”, dok su u izmenjenim ulogama, a u Japanu se to videlo, “volvoi” izudarali sva tri naša automobila!”