Honda se zadovoljila sa dva podijuma u Rusiji

Vozači „honde sivik” popeli su se na pobedničko postolje i posle prve i posle druge WTCC trke na Autodromu Moskva. Gabrijele Tarkvini pošteno se naradio za drugo mesto u trci 1, a i Mehdi Benani morao je žestoko da se potrudi da bi došao do svog prvog podijuma za volanom „honde“. Marokanac je u tome uspeo – završio je treći u poretku trke 2.

Za razliku od izdanja na Salcburgringu, „honda sivik“ se u Rusiji pokazala kao konkurentan automobil. I Tarkvini i Monteiro plasirali su se u Q3 i za trku 1 obezbedili su startne pozicije 2 i 3. Honda je imala povoljan raspored i na inverznom startu: Mihelis i Benani držali su ceo drugi red.

Rešen da povede kolonu u prvom krugu i odatle možda pokuša i da pobedi, Gabrijele je na startu dobio Pečita Lopesa. Prednost italijanskog vozača nije trajala ni nekoliko desetina metara – timski kolega Monteiro ga je na prvom kočenju udario otpozadi, što je Lopesu praktično vratilo vođstvo, a Tarkvinija osudilo na bitku za spasavanje onog što se moglo spasti. Tokom svih 16 krugova trudio se da za sobom održi Sebastijana Leba, u čemu je konačno i uspeo. Posle greške na startu, Monteiro je pao na četvrto mesto, ali nije izdržao Milerov napad, pogrešio je na kočenju u 4. krugu i skliznuo na sedmu poziciju. Mihelis i Benani su prvu trku završili kao deveti i jedanaesti u poretku.
honda_moscow_raceway_ (1)
Tijago je najavio agresivan start, ali je primenjujući tu filozofiju  najviše naškodio timskom kolegi i sebi samom. Posle svega, bio je razumljivo razočaran. „Dobro sam startovao, ali za mene nije bilo prolaza, lagano sam dodirnuo Gabrijelea pa smo obojica izgubili vreme, a ja i mesto u gužvi. Onda sam pokušao da povratim poziciju, rizikujući ponešto, jer u šampionatu nemam šta da izgubim. Odolevao sam Milerovom pritisku, ali sam zakočio isuviše kasno, sleteo sa staze i izgubio još pozicija. Moglo je da mi se bogato isplati, ali ovog puta, nažalost nije.“

Gabrijele je uzdržano objasnio spornu situaciju s početka trke 1: „Na startu sam skoro izgubio kontrolu nad autom, ali sam uspeo da zadržim poziciju. Forsirao sam tokom prva dva kruga, možda i previše, zatim sam odlučio da sačuvam prednje gume i obezbedim drugo mesto.“ Nije tajna da je Tarkvini verovao kako bi, bez timske brljotine na startu, možda i pobeda bila dostižna.

Na inverznom startu u trci 2, Mihelis i Benani krenuli su iz drugog, Monteiro iz četvrtog, a Tarkvini iz petog reda. Norbi se u drugom krugu popeo na drugo mesto, pretekavši Maa, s kojim je nastavio da vodi žestoku borbu. Vozači Honde formirali su malu kolonu – Benani je bio četvrti, a Monteiro i Tarkvini došli su do pete, odnosno šeste pozicije.

U šestom krugu otpao je prvi fabrički „sivik“: Tarkvini je odustao zbog oštećenja upravljačkog mehanizma. Krug kasnije, kazneni odlazak u boks eliminisao je Valentea iz igre, Mihelis je kapitulirao u duelu s Maovim „C-elizeom“, a zatim ga je obišao i Miler. Tijagova trka završila se u 11. krugu zbog problema sa strujom. Norbija su do kraja trke obišli i Benani i Koronel, a na poslednjoj krivini i Leb i Čilton. Jedini „sivik“ koji je svoje performanse održao do cilja bio je Benanijev i Marokanac je kroz cilj prošao treći.

honda_moscow_raceway_ (2)Radost s kojom je Benani proslavljao svoj prvi ovogodišnji izlazak na podijum pokazala je koliko mu to postignuće  znači: „Veoma sam zadovoljan zbog ovog rezultata. Auto je bio savršen. Ove sezone smo imali nesrećnih rezultata, ali je ovo veliki podsticaj za buduće trke. WTCC automobili nisu laki za vožnju i zato sam posebno ponosan što sam kao privatnik izašao na podijum sa fabričkim vozačima.“

Mihelis smatra da pozicije do kojih je stigao u Rusiji nisu odraz truda koji je uložio, ali ističe da je dao apsolutno sve od sebe: „Nisam razočaran, nisam mogao bolje. Bio sam na limitu mogućnosti automobila i nisam mogao da umaknem pratiocima, niti da branim svoju poziciju.“

Daisuke Horiuči, šef razvoja Hondinih agregata, zadovoljan je prikazanim poboljšanim performansama u Rusiji i obećava još bolje spremljene „sivike“ u Belgiji. A Alesandro Marijani, direktor J.A.S. motorsporta, nalazi reči hvale za postignuto u Moskvi, iako su fabričke „honde“ propustile priliku da ostvare možda još i vrednije rezultate. „Napredujemo i to potvrđuju i kvalifikacioni i trkački rezultati. Naš tempo bio je dobar, zadovoljan sam što su Protim rejsing i Mehdi Benani stigli do podijuma. Znamo šta treba da uradimo kako bismo se spremili za iduću rundu i na njoj smanjili zaostatak za konkurentima.“