Honda traži veću snagu

Godina 2015. biće treća puna sezona učešća fabričke Honde u Svetskom prvenstvu turing automobila. U bilans dosadašnjih nastupa spadaju šest trkačkih pobeda, proizvođačka titula u praktično nikakvoj konkurenciji 2013, ali i težak zaostatak u performansama ispoljen u godini prelaska na TC1 mašineriju.

U većem delu 2015. Honda nije bila ozbiljan rival Sitroenu, a pobede do kojih je došla bile su plod kombinacije faktora srećnih po italo-japansku postavu. Razvoj u toku sezone uspeo je da smanji zaostatak za francuskom ekipom, ali ne i toliko da bi se Sitroenu zaista zapretilo.

Deficit nema samo jedan uzrok, ali je kao najveća mana „sivika“ često pominjan nedostatak snage. Prema pisanju Autosporta, Hondi je prošle godine bilo dopušteno da montira veći restriktor, ali su željeni efekti izostali. Čelni ljudi Hondinog WTCC poduhvata govore kako su u fabrici i na opsežnim testovima pokušavali da s time izađu na kraj.

„Prošle godine mogli smo da postavimo restriktor većeg prečnika (36 umesto 33 milimetra), ali nam to nije naročito podiglo snagu“, priča Daisuke Horiuči, šef razvoja WTCC projekta Honde. Zato su u Mugenu tražili sistemsko rešenje problema.

2015_wtcc_test_days_catalunya_0519„Od prošle godine mnogo smo radili na automobilu da bismo mu povećali snagu. Povećali smo stepen kompresije i razvili smo novi izduvni sistem, sa optimizovanim izlaskom izduvnih gasova, što nam je pomoglo u ostvarenju cilja. Ali, promenu stepena kompresije prati i rizik od detonantnog sagorevanja, pa je tu važno upravljanje radom motora i zato smo razvili i dobro mapiranje. Mi nastavljamo da radimo na svim ovim elementima i razvijamo ih svaki put kada testiramo. Tu ima još posla, ali zadovoljan sam napretkom ostvarenim od prošle godine.“

Po WTCC tehničkom pravilniku, proizvođačima automobila je tokom sezone dozvoljeno samo pet „džokera“ – izmena već homologiranih delova. Mnoge komponente koje se mogu modifikovati zarad povećanja kompresije, poput glave cilindra ili klipova, nalaze se na listi delova koji se obavezno homologiraju (karike su, recimo, „slobodne“ za intervencije), što dodatno komplikuje posao na unapređenju pozicija koje su se pokazale manjkavim.

„Ove promene planirali smo od druge polovine prošle godine, kada smo identifikovali probleme i kritična područja,“ objašnjava direktor J.A.S. motorsporta Alesandro Marijani. „Uspostavili smo plan razvoja i testiranja, ali je zbog pravila i kalendara takmičenja teško menjati automobil dok je sezona u toku.“

2015_wtcc_test_days_catalunya_0451 2015_wtcc_test_days_catalunya_0448„Tokom godine smo izveli neke stvari i posle toga naš tempo nije bio tako loš u poređenju sa „sitroenima“. Kada smo se vratili iz Makaua – a tamo smo propustili dobru priliku da pobedimo – počeli smo da sprovodimo test program dogovoren sa Hondinim odeljenjem za istraživanje i razvoj.“

„Korak po korak, krenuli smo da isprobavamo različite parametre šasije i motora i iz kruga u krug videli smo da dobro napredujemo. Naravno, na testovima je prilično teško znati gde se zapravo nalazite i šta radi konkurencija, ali osećaj o kojem govore vozači, kao i vremena krugova i konstantnost ulivaju mi prilično samopozdanje uoči početka sezone. Imamo da nadoknadimo veliki zaostatak, jer smo prošlu sezonu započeli sa velikim zakašnjenjem u odnosu na konkurente, ali posle jedne godine, sigurno možemo biti mnogo bliže vrhu“, ubeđen je Marijani.

Rad na povećanju snage nije jedina aktivnost Honde i J.A.S. motorsporta, potvrđuje Gabrijele Tarkvini: „Radimo na obe strane, i na motoru i na šasiji. Cele zime testirali smo nova rešenja. Neka od njih već su bila homologirana i možemo ih koristiti od prve trke 2015, a od ostalih elemenata moramo odabrati koje da homologiramo.“

2015_wtcc_test_days_catalunya_0503„Dva su problema: jedan je da pokušamo da poboljšamo performanse automobila, a drugi da identifikujemo koja su to prava rešenja koja treba da homologiramo jer imamo samo pet džokera“, podseća bivši WTCC šampion.

„Prošla sezona bila je veoma teška, ali se mnogo trudimo i testiramo da poboljšamo performanse. To nije lako, pogotovu zimi, jer uslovi nisu isti onakvi kakve ćemo sresti tokom sezone, pa je teško upoređivati. Ipak, prilično smo optimistični i mislim da se krećemo pravim putem“, kaže Tarkvini.