Honda ubedljiva u Eštorilu: Gerijeri na pol-poziciji, Tarkvini prvi na inverznom startu

Photo Xavi Bonilla / DPPI

Hondin as Esteban Gerijeri bio je najbrži u Q3 rundi kvalifikacija na portugalskoj rundi Svetskog kupa turing automobila u Eštorilu.

Argentinac je s “hondom sivik tajp R TCR” izvezao krug u vremenu 1:44.522 i on mu je doneo pol-poziciju za nedeljnu trku 2, kao i 5 bonus poena. Kako je Gerijeri bio najbrži i u Q1 fazi, koja se takođe boduje, on je kvalifikacije završio s maksimalnih 10 osvojenih bodova.

“Honde” su bile moćne: u Q3 rundu ušla su sva četiri “sivika” – uz Gerijerija i Tijago Monteiro, Nestor Đirolami i Atila Taši – kao i Žan-Karl Verne u “hjundai elantri”.

Iako se trudio na domaćem terenu, Monteiro je završio 0.117 sekundi iza Gerijerija i obezbedio je drugo startno mesto za trku 2. Treće vreme imao je Đirolami (+0.249), četvrto Verne (+0.311), a kao poslednji u Q3 završio je Taši (+0.372).

Pol-poziciju na inverznom startu trke 1 izborio je Gabrijele Tarkvini u “hjundai elantri” BRC rejsinga kao vlasnik desetog vremena u Q2 deonici kvalifikacija. Iza njega će se u prvom sprintu poređati tri Lynk&Co vozača, Jan Erlaher, Ivan Miler i Santjago Urutija, te timski kolega Norbert Mihelis, ljudi koji su u Q2 fazi imali mesta od devetog do šestog.

Iz šestog startnog reda u oba nedeljna sprinta ući će Luka Engstler u “hjundaiju” i Ted Bjerk u četvrtom “lynk&co03”. Engstler je do poslednjih trenutaka Q2 držao desetu poziciju, s koje ga je posle malih promena u setapu izbacio Tarkvini, i to za 48 hiljaditih. Najbrža dvanaestorica stala su u interval od 0.902 sekunde.

Prolaz u Q2 deonicu izborile su sve četiri “honde”, sva četiri “oficijelna” “hjundaija” i sva četiri “lynk&co03”.

Q1 runda kvalifikacija bila je pakao za “kupre leon kompetision” i “audi RS 3 LMS” i nijedan njihov vozač nije preskočio prvu preponu. Promašivši ulazak u Q2 za samo 17 hiljaditih, Mikel Askona je bio trinaesti, ispred flote “audija” koju su činili Natanael Berton, Žil Magnus i Frederik Ferviš.

Rob Haf je završio kao sedamnaesti, Tom Koronel osamnaesti, Andreas i Jesika Bekman su Targetove “elantre” dovezli do pozicija 19 i 20, dok je začelje poretka pripalo Đordiju Ženeu i Benceu Boldižu u preostalim “kuprama” Zenge motorsporta.

Apsolutno najbrži krug kvalifikacija izvezao je Monteiro u Q2 rundi, u vremenu 1:44.485.

Trke portugalske WTCR runde na programu su u nedelju, a prva startuje u 13 sati.