I Rusija prihvata TCR

Rukovodstva Ruskog automobilističkog saveza (RAF) i Ruskog nacionalnog prvenstva na krugu od ove sezone podržaće uvođenje TCR koncepta turing trkanja u Rusiju.

Tokom 2015. TCR će kao promotivna kategorija biti vožen u okviru nacionalnog šampionata Rusije (Ruska serija kružnih trka – RSKG) u klasi turing. Ako premijera da zadovoljavajuće rezultate, u 2016. će biti organizovana prva kompletna takmičarska sezona TCR u najvećoj zemlji sveta.

„Naš je zadatak da postepeno obnovimo trkački vozni park u Rusiji i dovedemo ga u sklad s međunarodnim standardima. Pri tom je krajnje važno da sačuvamo interes dugogodišnjih učesnika naših kružnih trka koji nameravaju da koriste automobile starijih specifikacija“, objasnio je Oleg Petrikov (na fotografiji desno), direktor prvenstva Rusije na kružnim stazama.

_M6D9433„Jedan od naših timova već je nabavio automobile („seat leon rejser“) koji mogu da se takmiče u TCR kategoriji. Ove godine oni će biti svrstani u turing klasu i u njoj će se takmičiti sa S2000 automobilima, a pomoću sistema balansa performansi uravnotežićemo šanse svih konkurenata. Posle probne sezone 2015, i ukoliko bude interesovanja novih timova, moći ćemo da govorimo o ustanovljenju zasebne TCR klase u RSKG seriji.“

Zajedno s novim automobilima „seat leon rejser“ TCR klase, u turing klasi RSKG serije startovaće i BMW 320si, kao i „leon kup“ druge generacije, dok tehnički pravilnik dopušta i učešće turboprehranjivanivanih „granti“ (TC2T specifikacija).

_K4_8729
U Šampionatu Rusije voze se i klase turing lajt (predstavnici: „VW polo“, „kija rio“), superprodukcijska („honda sivik“, „lada granta“) i nacionalna („lada kalina“, „ford fijesta“, „reno logan“).

Kalendar TCR Internacionalne serije 2015. predviđa rundu na autodromu Soči u junu mesecu, a u isto vreme tamo će biti održan i takmičarski vikend Ruske serije kružnih trka.