Tom Blomkvist je osmi DTM BMW trkač

I BMW motorsport kompletirao je svoju DTM vozačku postavu: u kokpitu osmog BMW-a M4 DTM u sezoni 2015. biće Tom Blomkvist.

Šveđanin koji nastupa pod zastavom Velike Britanije, Blomkvist je bio među mladim trkačima koje je BMW početkom decembra 2014. pozvao na test na Heresu. U prvom susretu sa DTM mašinerijom, 21-godišnji vozač ostavio je odličan utisak i rukovodiocima sportskog odeljenja bavarskog proizvođača nametnuo se kao rešenje za upražnjeno sedište u sezoni 2015.

P90170526„Tom je bio impresivan na testu u Heresu, dolazi nam sa obiljem iskustva u Formuli 3 i uveren sam da ima sve što mu je potrebno da se brzo snađe u DTM-u“, rekao je Jens Markvart, direktor BMW motorsporta. „Simpatičan je i kao ličnost i definitivno predstavlja veliki doprinos našoj vozačkoj postavi. Dosad smo bili dobri u izboru rukija, Toma ćemo maksimalno podržati kako bi u 2015. bio uspešan od samog početka.“

Auto-sport je Tomu u krvi: on je sin Stiga Blomkvista, svetskog reli šampiona 1984. Juniora posle kartinga nije privukla reli scena, već se posvetio kružnim trkama. U sezoni 2010. postao je šampion Britanske Formule Reno, serije koju su osvajali trkački kao što su Kimi Raikonen i Luis Hamilton. Blomkvist je do titule došao kao 16-godišnjak i ostao zabeležen kao najmlađi prvak u istoriji ove kategorije.

Nastupi u Nemačkom F3 kupu doveli su ga do F3 Evroserije, a gostujući u Formuli BMW Pacifik junior stigao je treći na trci u Makauu.

Mračnu stranu automobilskog sporta Blomkvist je upoznao na trci Nemačkog F3 kupa na Lauzicringu 2011: prelom lumbalnog pršljena stavio je preranu tačku na njegovu takmičarsku sezonu.

FIAF3-1413129596 FIAF3-1406977128Od 2012. bio je redovan učesnik Evropskog F3 prvenstva, a u sezoni 2014. ušao je u sam vrh. Za volanom „dalara-folksvagena“ osvojio je šest trka u 33 starta, sakupio je 420 poena, na podijum se peo 15 puta i završio je kao vicešampion, iza Estebana Okona, ispred Maksa Veršapena.

Ostali piloti kuće iz Minhena u DTM seriji potvrđeni su još u decembru i to su: Marko Vitman, Maksim Martan, Augusto Farfus, Bruno Spengler, Martin Tomčik, Timo Glok i Antonio Feliks da Košta.