Ivan Miler: „Automobili brži, staza je sporija“

Očekivano, Sitroen je dominirao na testu voženom u petak na ulicama Marakeša i njegovi vozači zauzeli su prve tri pozicije. Takođe očekivano, prvo najbolje vreme u prvoj sesiji sezone postigao je četvorostruki i aktuelni šampion sveta, Ivan Miler.

„Bio je to dobar rezultat, ali to je samo prvi korak. Teško je znati šta su drugi timovi radili tokom ove sesije. Mi smo, naravno, dali sve od sebe, jer želimo da znamo kako stojimo. I celoj ekipi je važno da se dobro oseća i da stekne samopouzdanje za ostatak vikenda,“ kazao je direktor ekipe, Iv Maton.

Relativno uzdržano zvučao je i Miler: „Vozio sam auto do limita, da ispitam njegov potencijal, ali više ćemo znati tek sutra, tokom kvalifikacija.“

Novi automobili konstruisani su tako da budu za sekund i po po kilometru brži od pređašnjih. Po toj „formuli“, vremena krugova u Maroku pala bi za šest do sedam sekundi u odnosu na dosadašnja.

Međutim, Milerov test rezultat od 1:44,513 (156,55 km/h) značajno je sporiji od Q1 kruga Alana Menua iz 2012. (1:43,753, to jest 157,70 km/h), najbržeg ikad izvezenog na stazi Mulaj El Hasan. Nije nadmašeno ni prošlogodišnje vreme pol pozicije Gabrijelea Tarkvinija (1:44,358 – 156,78 km/h).

U Sitroenu tvrde da su forsirali, i utoliko je čudnije što nisu već prvog dana postavili nova merila u Marakešu. Ivan Miler ima objašnjenje: „Možda će se u subotnjim sesijama vremena poboljšati. Međutim, staza je malo drugačija u odnosu na prošlu godinu, ali najveća je razlika u tome što sa novim TC1 automobilima ne možemo seći šikane onoliko koliko smo nekada činili. A to sečenje vredelo je dve ili tri sekunde po krugu. Automobili su definitivno mnogo brži nego prošle godine, ali to potire činjenica da je staza sporija.“