Jokohama pripremila specijalnu gumu samo za WTCR Nordšlajfe vikend

Na ovogodišnjoj rundi Svetskog kupa turing automobila na Nirburgringu Nordšlajfe biće vožene nove Jokohama gume, spremljene za jednokratnu upotrebu, samo na ovoj stazi i u ovoj prilici.

Japanski proizvođač odlučio je da preduzme ovaj korak i izradi posebnu gumu za “Zeleni pakao”, reagujući na brojne i nimalo naivne incidente koji su se dešavali na tamošnjim WTCC vikendima tokom prethodnih godina.

Jedan od najvećih stradalnika bio je Tijago Monteiro, koji se zbog gumi defekta polupao 2016, dok je vodio trku, i završio u bolnici zbog potresa mozga. Sezonu kasnije, Portugalca je snašla ista sudbina, ali s manje dramatičnim efektima po zdravlje, mada ga je u ono vreme koštala dragocenih bodova.

U 2017. su gume pucale i na “volvoima”, pa i na privatnom “sitroenu” Roberta Hafa, koji, poput Monteira nije štedeo reči kritike na račun Jokohame. Japanci su, opet, negirali bilo kakvu svoju krivicu i tvrdili da su njihovi proizvodi bezbedni, upozoravajući da timovi moraju da poštuju preporučene parametre korišćenja.

WTCC više ne postoji, ali se i nedavno formirani WTCR u 2018. trka na Nirburgringu, u sklopu pratećeg programa tamošnje 24-časovne trke.

S aspekta guma, WTCR pilote ove godine očekuje nova mešavina pneumatika. U pitanju je ojačana guma, evolucija one koja se koristi tokom cele WTCR sezone, a ta je opet ista ona koju je prošle godine vozio WTCC.

Konstrukcija za Nirburgring ne razlikuje se od standardne, i sastojci su isti, ali njihov odnos treba da rezultira mnogo većom izdržljivošću i da je otud konačni proizvod značajno bezbedniji od standardnog.

Guma namenjena “Zelenom paklu” već je tamo i testirana tokom VLN endurans trke na jednom od “audija RS 3 LMS” i, kako piše Motorsport.com, rezultat je taj da nova mešavina pruža jače prianjanje na zadnjoj osovini.

Jokohama tvrdi i da je nova guma “samoregulišuća”, te da ulazi u optimalni interval performansi samo pri određenoj visini pritiska.

Poseban WTCR test novih guma nije predviđen, što znači da će piloti nove serije s njima upoznati tek na treningu tokom trkačkog vikenda.