Kalovolo: Olakšali smo „grante“ za 50 kilograma!

Drugo mesto koje je Rob Haf za volanom „lade grante“ osvojio na trci 2 argentinske runde Svetskog šampionata turing automobila predstavljalo je prvi izlazak na podijum za rusku ekipu otkako se, najpre kao privatni, a potom kao fabrički tim, takmiči u WTCC-u.

Rusi su u Svetskom šampionatu debitovali 2008. godine s „ladom 110“. U 2009. na scenu je stupila „priora“, ali je posle te sezone Lada obustavila svoju WTCC kampanju i na svetsku pozornicu vratila se tek 2012, sondiranjem terena i učešćem na dve runde prvenstva sa „ladom grantom“.

Jaap van Lagen_ LADA _FM28230
U celosezonski program ušlo se prošle godine, a za 2014. pripremljena je „granta“ TC1 specifikacija i taj, četvrti trkački auto fabrike iz Toljatija, doneo je dosad najveći uspeh timu koji predvodi Viktor Šapovalov.

Ogroman deo zasluga za ovo zaista istorijsko postignuće pripada trkačkom inženjeru Marku Kalovolu, koji se od prvog izlaska „grante“ na svetsku scenu trudio da i auto i ekipu dovede na takmičarski nivo koji se zahteva u Svetskom šampionatu.

Thompson_Chn_16Italijan  je ispričao čemu „granta“ može da zahvali svoj nagli skok u performansama koji je Haf tako spektakularno iskoristio u Argentini. U maju se prvi put čulo da je auto od početka sezone bio 60 kilograma pretežak, zato što je takav „rođen“, ali nije bila stvar samo u skidanju kilograma…

„Na Termama smo najzad imali sva ona brojna poboljšanja koja smo počeli da studiramo još od prve trke u Marakešu,“ objasnio je Kalovolo. „Novi delovi omogućili su nam da olakšamo „ladu grantu TC1“ za otprilike 50 kilograma i da primenimo novu, posebno efikasnu geometriju prednjeg oslanjanja. Sve pohvale Hafu i celoj ekipi Lada sport za sve što su izveli od početka sezone. Znali smo da nam u WTCC-u 2014. neće biti lako, ali sada skupljamo plodove velikog truda koji smo uložili.“

171_Huff„Šteta što je Tompson (u Argentini) ostao samo korak do prolaska u drugi deo kvalifikacija. Njegov ritam u trci bio je u skladu sa Hafovim i da je startovao sa bolje pozicije, bili bismo u mogućnosti da oba automobila dovezemo do podijuma. Svejedno, zadovoljan sam što je i Džejms završio obe trke u bodovima,“ istakao je prvi čovek tehnike Lada sporta.