Bruno Mišel: Ne sudite o GP2 na osnovu poslednje dve sezone!

Kada trkačka serija osnovana kao lansirna rampa i poslednja provera pre Formule 1, s ciljem da u nju isporučuje najtalentovanije vozače, to prestane da čini, kada njenim šampionima tamo nema prolaska, umesno je zapitati se ispunjava li ona svoju funkciju i gde je u konceptu nastao problem. O tome ko i kako ulazi u najprestižniju svetsku formula kategoriju, da li bi se sistem dao izmeniti i kakve novine očekuju GP2 seriju u neposrednoj budućnosti razgovarali smo sa direktorom GP2 i GP3 serija, Brunom Mišelom.

Kako biste ocenili stanje u GP2 i GP3 serijama?
– Opšte stanje oba šampionata je dobro, iako nije uvek lako. Svi znamo da ekonomska situacija u ovom času nije jednostavna i ponekad se timovi pomalo muče da pronađu novac i da pronađu vozače sa novcem i sponzorima. To nije laka stvar, a to je najvažniji izvor finansiranja za GP2 i GP3 timove. Ali, kad to kažem, vidimo da imamo 13 timova i 26 vozača u GP2 i 9 timova i 27 vozača u GP3 i da je vozački nivo ove godine veoma visok.

KV2K2007_01 F0AA5758Nekadašnji GP2 šampioni (Rozberg, Hamilton, Glok, Hilkenberg, Maldonado, Grožan) skoro uvek su stizali u F1, i to u bolje timove. Pantano nije prošao i bio je izuzetak, ali sudbina poslednja dva prvaka potpuno je drugačija: Valseki nije vozio nijedan GP, a Lajmer valjda nije ni pomenut kao kandidat za F1 kokpit. Zar to nije razlog za uzbunu? Gde je greška? U vozačima? U sistemu prolaska u F1?
– Sistem se u toku deset godina promenio. Pre deset godina, ako ste osvojili GP2, išli ste u F1. A sad morate ne samo da pokažete da ste veoma talentovani, već, osim ako pripadate vozačkom programu jednog od F1 timova, morate doneti budžet. To stvari čini mnogo težim. Jer, razlog je isti – ni u Formuli 1 ekonomska situacija nije laka i ako želite da u nju uđete, morate obezbediti budžet.

Ove godine u GP2 imamo Ferarijevog mladog vozača (Rafaele Marčelo), Meklarenovog (Štofel Vandorn) i Vilijamsovog (Felipe Nasr). Mislim da će ti momci moći da uđu u Formulu 1. To je novi sistem, idemo po njemu i tako se danas uspeva.

AS5D1939 _R6T0128Pre dve godine Valseki nije uspeo, a čak ni ne znam šta prošlogodišnji prvak Lajmer sada radi i mislim da je to potpuna šteta. Ne znam da li je imao prave uslove, prave ljude oko sebe. Ne uzimam to kao primer. Ne smete generalizovati i reći da će tako biti i ubuduće. Postoje specifične situacije: Pantanova situacija bila je specifična. Grožanova takođe – bio je u F1, pa se vratio u GP2. Sve te stvari mogu da se dogode. Konačno – adaptiramo se i trudimo se da nastavimo da šaljemo vozače u F1. Ove godine smo isporučili jednog, Markusa Eriksona, siguran sam da će dogodine biti drugačije.

Ispada da u F1 ulaze vozači koji su daleko od osvajanja GP2 serije, ali imaju budžet. Reklo bi se da rezultat u GP2 i nije naročito važan. Ne šalje li se time pogrešna poruka i kako to da se ispravi?
– To je istina. Na kraju krajeva, morate biti objektivni i priznati – Formuli 1 je potreban novac i zato su im potrebni vozači s novcem. S druge strane, ako imate potpuno izuzetnog vozača koji dođe u GP2 i izvanredan je u prvoj sezoni, momak će biti u Formuli 1, jer se tamo traže i talenti. Moramo da radimo s onim što imamo, neke generacije su veoma jake, neke nisu. Poslednji ruki koji je osvojio GP2 bio je Niko Hilkenberg i otad nijedan ruki nije postao šampion. Pronađite trkača koji osvoji GP2 kao debitant i kažem vam, s budžetom ili bez njega, biće u Formuli 1 sledeće godine, u to apsolutno nema sumnje.

_O9T1726 DG5D9217Dakle, ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke iz poslednje dve GP2 sezone?
– Apsolutno ne.

U poslednjim godinama Formule 3000, njeni šampioni takođe nisu prolazili u F1 (Bruno Žunkveira, Sebastijan Burde, Bjern Virdhajm), zatim su i koncept i tehnika promenjeni i tako je 2005. godine nastala GP2 serija. Današnja GP2 tehnika ne deluje kao problem…
– Ne samo tehnika. Pogledajte naše trke – moj Bože, to je čisto trkanje! Pogledajte i GP3 situaciju. Prošlogodišnji šampion (Kvjat) je u Formuli 1, šampioni od pre tri i četiri godine su u Formuli 1 (Botas, Gutijeres). Samo je Mič Evans izuzetak, on je trenutno u GP2. Svi ostali su u F1 – jedan je prošao direktno, jedan posle godine testiranja, jedan preko GP2.

Znam da je Danil Kvjat neverovatno talentovan. Postiže rezultate bez testiranja – zbog loše pouzdanosti STR automobila možda je tokom cele zime prešao 500 kilometara. Kada se Luis Hamilton pripremao za Formulu 1, testirao je cele zime kao lud, ali to više nije slučaj. Vozači u F1 mogu da dođu iz GP2 i iz GP3. Logičan put je: GP3, GP2, a zatim Formula 1, ali ako možete da pronađete prečicu – fantastično!

F80P9795 AS5D0275Da li bi pomoglo ako bi, recimo, timovima sa začelja F1 bila nametnuta obaveza da prime GP2 šampiona na jednu sezonu, a da F1 to subvencioniše?
– Ne znam. Nisam uključen u upravljanje Formulom 1 i nemam rešenja. Jedino znam da se mi prilagođavamo situaciji u Formuli 1 – ako se ona dogodine promeni i odluči da radi nešto drugačije, prilagodićemo se. Zato i posle 10 godina imamo tako jaku seriju. Jer znamo kako da se prilagođavamo onome što se događa. Ne znam šta F1 treba da uradi, da li je to test mladih vozača ili nešto drugo. Mi radimo naš posao i spremamo naše vozače.

Šta mislite o vašem direktnom konkurentu, Formuli Reno 3.5? Toj kategoriji ide sjajno u promovisanju mladih talenata.
– Mislim da je njihov pokušaj da uđu u isti segment kao GP2 pre dve godine bio velika greška. Mislim da je pre toga bilo sasvim jasno kako je tržište funkcionisalo, a sada je stvorena mala konfuzija. Ne mislim da je to bio dobar potez, ali to je moje mišljenje, siguran sam da oni misle drugačije. OK, Formula Reno proizvodi talente jer su neki od programa F1 timova išli u Reno seriju, a sada su svi u GP2, osim Red bula, što takođe može da se promeni. Najzad, oni rade ono što žele i slobodni su da rade šta god žele.

_SBL6460 _SBL7226Koliko ćete produžiti vek trajanja aktuelnih šasija, kako biste olakšali finansijsku situaciju GP2 timova?
– Trajaće dve godine duže nego što je prvobitno predviđeno. Imaćemo prilično veliki komplet unapređenja za iduću godinu, spektakularan ali jeftin.

A šta će biti s motorom? GP2 i dalje vozi V8 agregat od četiri litra, a daunsajzing je danas u modi…
– Razmatramo sve opcije. Zadržaćemo isti motor u trogodišnjem ciklusu, to je sigurno i to će biti do kraja 2016. Razmatramo različite mogućnosti za 2017, ali smo uvek krajnje pažljivi kad su u pitanju troškovi.

_R6T0976 _SBL4519Da li je u planu uvođenje turbo punjača, smanjenje zapremine, broja cilindara?
– Sve je otvoreno.

Šta se desilo sa GP2 šasijama prve i druge generacije?
– Koliko znam, timovi su automobile prve generacije prodali vozačima-džentlmenima, jer nisam želeo da se bilo koja serija trka s našim starim automobilima, to bi bilo bezvezno. Drugu generaciju auta su timovi zadržali, jer su druga i treća generacija imale nekih zajedničkih delova, pa su praktično uništili automobile druge generacije i iskoristili delove za treću. Neke od njih možete naći u Formuli BOSS ili slično, ali uopšteno, većina više ne postoji.