Kamposove astre startuju u nedelju, vikend završen za ford

Kamposove „opel astre OPC“ i Protimov „ford fokus ST“ zbog tehničkih problema nisu startovali na trci kojom je otvorena TCR sezona na Sepangu. Dalja sudbina ovih automobila se razlikuje: planirano je da „astre“ ipak startuju u nedelju, dok je za „fokus“ takmičarski vikend u Maleziji završen.

„OPC opelima“ Igora Skuza i Đordija Oriole su se tokom treninga i kvalifikacija neprekidno pregrevali motori. U španskoj ekipi, međutim, veruju da su rešili problem i poslaće automobile na start trke 2.

skuz skuz„Projektovali smo i na licu mesta izradili veće hladnjake, koje ćemo montirati tokom popodneva. S obzirom na izuzetno visoke temperature, odabrali smo da se u subotu ne trkamo, kako bismo izbegli veće probleme, ali ćemo za nedelju biti spremni. Još plaćamo cenu kratkog vremena za pripreme uoči prve TCR runde, ali se nadamo da ćemo biti spremni za nedeljnu trku 2“, kazao je Ruben Espin, tim menadžer Kampos rejsinga.

S druge strane, Protim rejsing već je završio učešće na prvoj TCR rundi na Sepangu. Njihov „ford fokus ST“ neće se pojavljivati na stazi u nedelju. To je prerani kraj vikenda za auto koji se na prvom treningu namučio sa strujom, a problemi s menjačem pojavili su se već u petak i upropastili su i drugi trening i kvalifikacije.

„Potpuno u TCR duhu, koristili smo produkcijski menjač kojim se komanduje klackalicama, posredstvom aktuatora. Nažalost, aktuator je bio pokvaren i stvarao je probleme pri šaltovanju naniže; to nismo očekivali. Ne možemo da rešimo problem ovde i rešili smo da ovaj menjač zamenimo trkačkim pre iduće runde u Kini“, objasnio je Greg Simonds, tehnički direktor Oniks inženjeringa, tjunera koji je spremio „fokus“ za TCR.

romanini romaniniProtimov vozač Dijego Romanini bio je razočaran: „Šteta, u retkim trenucima kada je sve funkcionisalo, uspeo sam da osetim potencijal motora i šasije. Razočaran sam što propuštam prve dve trke, ali potpuno poštujem odluku Oniksa i Protima da odustanu od daljeg učešća na Sepangu.“

I menadžer Protima Valmiro Prezencini istakao je koliko je razočaran ishodom, i to posle velikog truda svih angažovanih u projektu da uopšte stignu na prve dve TCR runde. „Međutim, nismo pokolebani u veri da je Oniks dao sve od sebe u razvoju „fokusa“ i daćemo sve od sebe da im pomognemo i podržimo ih,“ rekao je Italijan.