TCR: Komini osvojio trku 1, na podijumu i Oriola i Afanasjev

Vozač „seat leona“ tima Target, Švajcarac Stefano Komini, osvojio je prvu trku TCR Internacionalne serije na autodromu Sepang, a do mesta na pobedničkom postolju stigli su i njegove kolege po marki automobila, Španac Pepe Oriola i Rus Sergej Afanasjev.

Na kvalifikacijama je prvu pol poziciju i prvih 5 poena u inauguralnoj sezoni TCR Internacionalne serije izborio Kevin Glison u „hondi sivik“. Iznenađenje s obzirom na rezultate od petka, ali je Amerikanac iskoristio preko noći određen težinski popust za „hondu“ u iznosu od 30 kilograma.

gleason
Iza Glisona su se plasirali „seati“ ekipe Target tima, Andrea Beliki kao drugoplasirani, a Stefano Komini kao treći. Sledili su Franc Engstler, Rene Minih, Đani Morbideli, Sergej Afanasjev, Pepe Oriola, Ferenc Fica i Đordi Žene, koji kao osvajač desetog mesta u kvalifikacijam ima pol poziciju na inverznom startu u trci 2.

S pozicija 11 i 12 u trku 1 krenuli su Mihail Gračov i Mihel Nikjer, a spisak učesnika trke 1 zaokružili su Lorenco Velja i Frenk Ju, dok se na startu nisu pojavili Igor Skuz, Đordi Oriola i Dijego Romanini. Tehnika kod „opela“ i „forda“ još uvek nije spremna na saradnju.

Za trku 1 je tehnički komitet TCR svima odredio istu minimalnu težina od 1.260 kilograma, što je najviše hendikepiralo Vestkoustove „honde“.

Posle dodatnog formacijskog kruga, najbolji start izveli su Komini iz drugog i Minih iz trećeg reda, ali su obojica otklizali na prvoj krivini i Glison je, iako poražen u prvih nekoliko stotina metara, bez problema zadržao vođstvo. Fica je dobio udarac u desni zadnji ugao automobila, torpedovao ga je Beliki i mađarskom vozaču je to prilično iskomplikovalo trku.

Kiks na prvoj krivini nije sputao Kominija. Nije prošao ni ceo krug, a Švajcarac je ponovo napao Glisona i preoteo mu je vođstvo na poslednjem zavoju piste. U napad je krenuo i dotle trećeplasirani Afanasjev, pa je i on prestigao Amerikanca, a isto je učinio i Pepe Oriola. Glisonovo propadanje u poretku zaustavljeno je na 5. mestu, s kog je vozač „honde“ pružio snažan otpor Đaniju Morbideliju, svom kolegi iz tima Vestkoust.

pepe oriolaKomini je već u trećem krugu imao preko 4 sekunde prednosti u odnosu na pratioce, a u to vreme Oriola je iskoristio grešku Afanasjeva i pruzeo je drugo mesto. Tako uspostavljen poredak prve trojice nije se menjao do karirane zastave.

Spisak odustalih otvorio je Franc Engstler, čiji „audi TT“ nije kompletirao nijedan krug na Sepangu. Tri kruga se u trci održao njegov kolega Mihail Gračov, dok se Rene Minih prikazao u boljem izdanju od onog koje pamtimo iz WTCC nastupa, ali ga je tehnički problem izbacio iz igre posle 7 krugova.

61e6257ef8fe2540e3c96386ec016e7f 753dd3084aa68691b2b51344d189ee9cSeriju žestokih borbi u finišu trke otvorili su Fica i Nikjer u duelu za 8. mesto. U tom dvomeču prevladao je danski trkač.

Tri kruga pre kraja, otvorila se bitka za finalnu poziciju na podijumu. Glison je rešio da napadne i pojačao je pritisak na trećeplasiranog Afanasjeva, ali je sa petog mesta najbolje reagovao Morbideli i obišao Glisona. Šansu je iskoristio i Andrea Beliki, koji se na račun američkog vozača probio do pete pozicije, pa je Glison u kratkom sledu izgubio dva mesta i skliznuo na 6. poziciju.

Kominija i Oriolu tokom dve trećine trke niko nije ni mogao da ugrozi, pa su kroz cilj prošli kao prvi i drugi, a gužva od četvrtog mesta nadalje pomogla je Afanasjevu da stigne do trećeg stepenika pobedničkog postolja.

afanasiev morbidelliBodove su osvojili i Morbideli – ukupno četvrti i najbolje rangirani vozač „honde“ – a za njim Beliki, Glison, Žene, Nikjer, Fica i Lorenco Velja, dok je kao jedanaesti i poslednji klasifikovani kroz cilj prošao Frenk Ju.

„Bila je ovo normalna trka“, kazao je Komini posle ceremonije na podijumu. „Prva krivina bila je komplikovana, ali pobedio sam i srećan sam. Hvala Target timu, auto je bio fantastičan. Na stazi je danas jako vruće. Bio sam u vođstvu, otvorio sam prozore i malo se rashladio, ali jako je teško danas voziti na Sepangu.“

Pepe Oriola požalio se na udarac dobijen u prvoj krivini u prvom krugu, koji ga je malo destabilizovao, dok je Afanasjev pohvalio organizatora, Seat i svoj tim, dodavši: „U autu je bilo kao u sauni, zadovoljan sam podijumom na prvoj TCR trci.“

Posle trke 1 u TCR seriji vodi Stefano Komini sa 28 bodova, slede ga Oriola sa 18, Afanasjev sa 15, Beliki sa 14 i Glison sa 13 poena. Trka 2 vozi se sutra u 6:30 po centralnoevropskom vremenu.