Karamišev na pol poziciji, Vesnić četvrti u TC2 klasi

Rus Nikolaj Karamišev startovaće sa pol pozicije na trci 1 treće runde Evropskog kupa turing automobila na Salcburgringu. Trkač Kampos rejsinga na kvalifikacijama je izvezao krug od 1:27,187 i nadmašio timskog kolegu Igora Skuza za skoro neverovatnih 0,688 sekundi.

Iza tandema vozača “ševrolet kruza” kvalifikacije su završili Mato Homola i Ajtač Biter, obojica u turboprehranjivanim BMW-ima, pa će na trci 1 četiri automobila TC2T klase krenuti iz prva dva reda.

U TC2 klasi pol poziciju je osvojio je Čeh Petr Fulin (krug: 1:29,514), sa prednošću od svega 2 stotinke u odnosu na zemljaka i kolegu iz Krenek motorsporta, Mihala Matejovskog. Treće kvalifikaciono vreme zabeležio je Kristijan Fišer, a srpski automobilista Milovan Vesnić završio je sesiju kao četvrti u klasi i osmi ukupno. Vesniću je krug u vremenu 1:29,787 bio i najbrži koji je zabeležio ovog vikenda na Salcburgringu. Valja primetiti da su četiri najbrža vozača TC2 klase stala u manje od 3 destinke. Na nedeljnoj trci 1 Vesnić će startovati iz četvrtog reda, ispred konkurenata iz klase Kana Endera i Plamena Kraleva.

U monomarki je najbolji kvalifikacioni rezultat postigao Finac Aku Pelinen, ispred Dmitrija Bragina i Andreasa Pfistera, dok je pol poziciju u klasi S1600 i treći put u ovoj sezoni izborila Ulrike Kraft.

AUTO - WTCC AUSTRIA 2014

Na konferenciji za medije, održanoj posle kvalfikacija, pažnju je privukao podatak da je Karamišev vozio gotovo 4 desetinke brže nego Franc Engstler u ekvivalentnom automobilu u WTCC kvalifikacijama.

“Veoma sam srećan, to je bio čudesan krug i to je prilično velika prednost u odnosu na Igora Skuza. Da je bilo manje gužve na stazi, možda je vreme moglo biti i bolje. Sutra u trci probaćemo sa manje agresivnim set-apom, da ne bismo imali problema s gumama. Pokušaćemo da pobegnemo u ranoj fazi i da kontrolišemo situaciju,” kazao je ruski trkač.

Na gužvu na stazi požalio se i Petr Fulin: “Ovde je teško izvesti čist krug, mnogo je klasa i toliko su velike razlike u brzinama da to već postaje opasno. Ne znam gde sam napravio prednost u odnosu na Matejovskog. Pamtim kako sam se ovde slupao prošle godine i zato, izvinjavam se, ali ne volim previše Salcburgring, bar ne u ETCC-u. Sutra u trci najvažnije je da sačuvam auto i prođem bez štete.”

Aku Pelinen opisao je kako je došao do prve pol pozicije u monomarki: “Hteli smo da napravimo dobar krug na početku kvalifikacija i da posle samo sedimo i čekamo da vidimo šta rade Pfister i Bragin. Danas je jedan brzi krug bio dovoljan, sačuvali smo i gume, nadam se boljem vikendu od onog u Slovačkoj.”

Ulrike Kraft zadržala je stopostotni učinak u broju ove godine osvojenih pol pozicija, pa sutra namerava da istu statistiku produži i u pobedama. “Da, moj cilj jeste maksimalni broj poena, ali na Salcburgringu nije lako voziti brz krug. Ovde je krug kratak, 1.6 turbo automobili stalno nas sustižu i stalno moramo da pazimo. Pol poziciju sam osvojila jedinim “čisto” izvezenim krugom u kvalifikacijama, a može biti da sam ulovila i nečiju zavetrinu, pa me je to dodatno ubrzalo,” kazala je Nemica.