Karantin i preklapanje kalendara osujetili Mehlohlinov Indikar debi u 2020.

Foto: Chris Grayten (Getty Images)

Supezvezda Australijskih superautomobila Skot Meklohlin ove godine se ozbiljno spremao za gostujući nastup u Indikar seriji, ali će obavezni karantini i premetačine u kalendarima po svoj prilici blokirati njegov debi u američkoj elitnoj formuli i odložiti ga za neki srećniji čas.

Meklohlin je u domicilnom šampionatu vezao dve titule izborene u “ford falkonu” i “ford mustangu” DJR tima Penske.

On je u januaru ove godine isprobao Penskeov Indikar “dalara-ševrolet” na ruki testu na Sebringu, što mu je bio prvi ulazak u kokpit jednoseda još od juniorskih dana u Formuli Ford.

Polovinom februara, učestvovao je na prolećnom testu na stazi COTA u Ostinu i zabeležio je impresivno apsolutno treće vreme. Zeleno svetlo za nastup na ovalima Novozelanđanin je dobio prošavši odgovarajući test na Teksas motor spidveju.

Photo: Facebook

Sve su to bili koraci u pripremi njegovog gostujućeg starta na GMR Velikoj nagradi Indijanapolisa, na kojoj je trebalo da se pojavi u četvrtom Penskeovom bolidu.

Ta trka bila je zakazana za 9. maj, pre Indija 500, ali je korona pandemija ispreturala i Indikar kalendar, pa se Velika nagrada Indijanapolisa vozi iduće subote. Na njoj Meklohlin neće učestvovati.

Od tog nesuđenog starta u Indijani mnogo se očekivalo, a bilo je izgleda da se kampanja proširi na još neki Indikar nastup u 2020, s mogućnošću da Skot u 2021. stekne pun angažman u Sjedinjenim Državama.

Američka ocija nije otpala, ali su male šanse da će se Kivi ove godine trkati van Australije. Njega kod kuće čeka primarni zadatak da odbrani zvanje šampiona, kalendar Superautomobila je ispreturan i stešnjen u samo pola godine, a dodatni problem su putovanja između dve zemlje.

U slučajevima putovanja između SAD i Australije zadržavanje u karantinu je obavezno, što znači da bi Meklohlin morao da potroši 28 dana u samoizolaciji. Posledično, on bi morao da preskoči neku rundu Superautomobila, što bi bila velika opasnost po njegovu glavnu kampanju.

“U ovom trenutku karantin je najveća teškoća i on me momentalno iritira”, ispričao je Penskeov as za Motorsport.com. “Ja bih u osnovi bio mesec dana izvan akcije. Neke države SAD imaju dvonedeljne karantine, a kad bih se vratio (u Australiju), i tu bi me definitivno čekao dvonedeljni karantin.”

“Moj glavni fokus su Superautomobili i tako je oduvek bilo. Tu ne želimo ništa da remetimo. Bio je samo bonus kada je postojao kalendar koji mi je omogućavao da izvedem i jedno i drugo.”

“Sada ostaje samo da čekamo i vidimo. Ja čekam i gledam već otprilike mesec dana i nije se mnogo promenilo.”

Meklohlin je istakao da korona ne utiče na njegov program u 2021. godini, jer neka precizno definisana kampanja nije ni postojala.

“Ova godina je u određenoj meri bila bonus, u njoj sam mogao da izvezem jednu ili dve Indikar trke. A šta bi iz toga proizašlo, to nismo znali. Nismo imali plan za 2021. Trebalo je da to izvedemo, da vidimo dopada li mi se Indi trkanje i onda bismo videli šta bi se dogodilo.”

“Automobil mi se stvarno dopao i testiranje je prošlo zaista dobro, ali je potpuno drugačije kada krug vozite sami i kada to radite sa još dvadesetoricom ljudi.”