Karlos Sainc Junior: Ovo mora da bude moja godina!

Lider šampionata Formule Reno 3.5 dominirao je u prvom delu sezone elitne discipline Svetske Reno serije, sa četiri pobede u sedam startova. Karlos Sainc, sin dvostrukog reli šampiona sveta, čije ime nosi, bio je viceprvak Formule Reno 2.0 2011. godine, a ove sezone mora mudro da uđe u drugi deo takmičenja i da ne uzima ništa zdravo za gotovo posle komplikovane sezone 2013.

Neizbežno, Saincu Junioru se mora postaviti pitanje zašto je odabrao trkanje u jednosedima a ne reli, imajući u vidu očev pedigre u toj disciplini.

„Veoma je jednostavno,“ objašnjava 19-godišnji Španac. „Kada sam imao devet godina, Fernando Alonso je počeo da pobeđuje u Formuli 1. Bio je na televiziji non-stop. Postojao je samo on. Moj otac je već bio u penziji, a popularnost relija u Španiji je relativna. Tako sam počeo sa kartingom. Onda me je, kada sam imao 15 godina, pozvao Red bul i ja sam rekao ’da’.“

RED BULL JUNIOR TEAM - WS Renault

Uspešnim startom u kartingu, započeo je svoju karijeru u jednosedima 2010. godine. Bio je najbolji ruki u evropskoj Formuli BMW, pre nego što je seo u dvolitarsku Formulu Reno na kraju godine, osvojivši mesto na podijumu na svom debiju u Silverstonu.

Tokom 2011. godine, Karlos Sainc se fokusirao na Formulu reno 2.0, pobedivši u Severnoevropskom kupu sa 10 pobeda i 17 podijuma u 20 startova. U Evrokupu je titulu izgubio od Robina Frajnsa, ali je završio ispred Danila Kvjata, timskog kolege iz Red bul junior tima.

Ušavši sledeće godine u Formulu 3, Sainc nije doživeo uspeh kakav se očekivao, mada je imao pojedine vredne rezultate. U 2013. je prešao u GP3, a na kraju sezone šampion je postao Kvjat. Tokom te godine, mladi Španac je odlučio da se vrati u Reno seriju, ali ovog puta u Formulu Reno 3.5.

Sainc Mlađi debitovao je sa timom Zeta korse, na ulicama Monaka. Izazov jeste bio težak, ali je Španac osvojio petu startnu poziciju i šesto mesto u trci. Pokazavši svoju brzinu na Spa-Frankoršampu, Sainc je izvezao poslednje tri runde Formule Reno 3.5 2013 i u dva navrata je osvojio podove, zabeleživši i jedan najbrži krug. U isto vreme, debitovao je u Formuli 1, na testu mladih vozača na Silverstonu, zadivivši i svoj tim i gledaoce. Ipak, na kraju godine, Danil Kvjat je odabran za trkačko sedište u Skuderiji Toro roso.

„Posle takve mešovite sezone 2013, znao sam da neću dobiti šansu. Otad se dosta toga dogodilo, a neke stvari nije bilo lako svariti,“ objašnjava Sainc. „Bila to moja greška ili ne, morao sam mnogo šta da promenim u međusezoni. Moram da se zahvalim Red bulu što su mi dali još jednu šansu. Ovo mora da bude moja godina!“

RED BULL JUNIOR TEAM - WS Renault RED BULL JUNIOR TEAM - WS Renault

Misija u 2014. je jedna i potpuno jasna: osvajanje titule. Sainc se priključio timu DAMS, i na polovini sezone vodi u generalnom plasmanu vozača.

„Mnogo je truda uloženo u ovaj uspeh,“ potvrđuje Španac, i dalje pitomac Red bul junior programa. „Više nego što možete i da zamislite. Proveo sam dva dana na Le Manu sa DAMS-om pre nego što sam seo u Red Bulov simulator. Svaki put to radim i to se isplati.“

Sve ovo se dešava pod budnim okom njegovog oca, legendarnog reli prvaka. „Sviđa mi se što je uz mene, ali on ne gleda moje podatke, niti analizira moju vožnju. Pušta me da tražim set-ap sa timom jer ima puno poverenja u nas. Moj otac želi da ja krenem svojim putem i postanem svoj čovek.“

„Zahvaljujući njegovom iskustvu, ako imam ikavih nedoumica, mogu da ga pitam šta bi on učinio u nekoj situaciji. Bez obzira koja je kategorija u pitanju, kad je pored vas prvak sveta, to vam pomaže da doznate kakav je pristup potreban kako biste i vi postali šampion. Zimus sam od njega dobio značajnu podršku, kada mi je kazao da moram da se promenim ako želim da postanem šampion.“

RED BULL JUNIOR TEAM - Media Day

I, izgleda da je delovalo. Sa pet pol pozicija i četiri pobede u sedam trka, Španac ima 43 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog pre odlaska u Rusiju. Na dobrom je putu da postigne zadati cilj, ali obema nogama joše čvrsto stoji na zemlji. „Ovo su radosni dani, ali predstoji još mnogo teških borbi. Sledeća trka je u Moskvi, na stazi koju ne poznajem, pa će to verovatno biti komplikovan vikend,“ zaključio je Sainc Mlađi.