Katsburg: Glavnu trku u Japanu nije trebalo prekidati

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Polstar Cijan rejsing iz Japana odlazi sa dvostrukim WTCC vođstvom, posle dva osvojena podijuma u trkama na Motegiju.

Dva solidna top 5 plasmana održala su Teda Bjerka na čelu tabele, njegova prednost sada iznosi 16,5 poena u odnosu na Norberta Mihelisa.

Kao i na prethodnom trkačkom vikendu u Kini, kiša je pratila WTCC karavan i u nastavku takmičenja i padala je na obema japanskim trkama. Organizatori su zbog tajfuna pomerili program, pa je, osim jednog treninga u subotu, sve drugo bilo voženo u nedelju.

“Imali smo brzinu za bolje rezultate, ali odlazim iz Japana sa uvećanim vođstvom, to je i bio cilj”, rekao je Bjerk. “Tim je učinio ogromne napore da mi spremi sjajan automobil uprkos veoma gustom rasporedu zbog tajfuna. Jedva čekam sledeću trku u Makauu, gde mi je cilj da nastavim sa stabilnim osvajanjem ozbiljnih bodova”.

Njegov timski kolega Niki Katsburg pokazao je moćnu formu tokom celog vikenda, osvojivši drugo mesto u kvalifikacijama, sa samo nekoliko desetinki zaostatka za osvajačem pol-pozicije, a kao drugi je i završio glavnu trku. To mu je pomoglo da se popne na treće mesto u generalnom plasmanu, u kom za Bjerkom zaostaje 19 poena.

“Rezultat ne odražava naš potencijal, ali kad to kažem, vikend je bio dobar i ja sam se primakao lideru u šampionatu, što mi je i bila ambicija. Imali smo određenih problema, brisači su prestali da rade tokom druge trke, ali sam uprkos tome uspeo da postavim i najbrži krug. Ne slažem se odlukom da se prekine glavna trka zbog kiše, ali sam svejedno zadovoljan drugim mestom i nadam se da ću u Makauu osvojiti još više poena”, ispričao je Katsburg.

Posle propuštene druge trening sesije zbog izletanja sa staze, Nestor Đirolami je u kvalifikacijama osvojio treću startnu poziciju, a u glavnoj trci se popeo i na podijum.

“Posle problema pre kvalifikacija, veoma sam zadovoljan rezultatom i želim da se zahvalim timu koji je zaista radio naporno i pod velikim stresom. Posebno sam srećan što sam prvi put bio na podijumu sa timskim kolegom Nikijem”, kazao je Đirolami.

Situacija u poretku konstruktora promenila se u korist Volvoa. Posle brisanja poena Hondi iz Kine i dobrog sopstvenog rezultata u Japanu, švedska ekipa sada vodi sa 46,5 poena dva vikenda pre kraja.

“Odlazimo iz Japana, sa domaće staze našeg najvećeg rivala Honde, kao vodeći u oba poretka u šampionatu i time smo zadovoljni. Sa samo dva vikenda do kraja, od kojih je prvi na veoma izazovnoj stazi u Makauu, stvari za nas izgledaju dobro, ali moramo da nastavimo žestoko da se borimo”, zaključio je Aleksandar Murdževski, šef sportskog odeljenja Polstara.