Gerijeri: Ako sam potreban Hondi, rado bih se ponovo trkao sa njom

Photo Alexandre Guillaumot / DPPI

Vozač Honde Norbert Mihelis ukrotio je bujicu na stazi Motegi u Japanu i u glavnoj trci ostvario treću pobedu u tekućoj WTCC sezoni, petu za italo-japansku ekipu.

To je Mađara održalo na drugoj poziciji u generalnom plasmanu, sa prepolovljenim zaostatkom za Tedom Bjerkom, koji sada iznosi 16,5 poena.

Mihelis je u glavnoj trci startovao sa pol-pozicije i na vrhu je ostao do isticanja crvene zastave i prekida vožnje u 10. krugu zbog opasnih uslova na pisti. Taj rezultat je došao posle teške uvodne trke u kojoj je njegov “sivik” dobio nekoliko teških udaraca od Nestora Đirolamija, pa je Mađar sa top 5 pozicije pao na 11. mesto, da bi kroz cilj prošao kao sedmi.

“Veliko mi je zadovoljstvo što sam pobedio treći put ove godine i želim da se zahvalim mom timu. Bilo nam je komplikovano da spremimo auto za ovaj vikend, pa je pobeda u glavnoj trci veliko postignuće. Definitivno sam imao najbolji automobil za ovakve vremenske uslove i mnogo sam bliži vrhu vozačkog poretka nego pre 24 sata. Nisam zadovoljan rezultatom otvarajuće trke, borio sam se za petu poziciju kad sam osetio jak udarac. Mislim da je to bio nesmotren potez s Đirolamijeve strane  koji me je bacio niže nego što je trebalo da budem”, ispričao je Mihelis.

Esteban Gerijeri, koji je ovog vikenda odmenio Tijaga Monteira, napravio je senzacionalan debi za fabrički tim Honde, osvojivši treće mesto u otvarajućoj trci iako su ga rivali nemilice udarali tokom čitave distance.

Tome treba dodati i osvojeno četvrto mesto na glavnoj trci, koje je Estebanu pomoglo da ostane na sedmoj poziciji u generalnom plasmanu.

“Veoma sam zadovoljan kako je prošao moj debitantski vikend sa Hondom, posebno jer sam se popeo na podijum posle žestoke borbe sa Bjerkom. Imali smo dobru borbu, točak uz točak, ali sam ga onda dobio u osmoj krivini. On nije hteo da digne nogu s gasa, ušao je u mene i poprečio me na stazi. Posle je rekao da je greška bila njegova, ali bez toga sam mogao da budem i drugi na kraju i da još više pomognem ekipi. Zadovoljan sam svojim izdanjem ovog vikenda i ako sam Hondi potreban ponovo, rado bih ponovo da se trkam za njih”, rekao je Argentinac.

Domaći heroj Rio Mičigami je u otvarajućoj trci krenuo sa najbolje startne pozicije otkako vozi WTCC, ali je to peto mesto izgubio jer mu se zaglavila kočnica i izleteo je u krivini 9, gde je i završio prvu vožnju. Glavnu trku okončao je kao deseti, uz još nekoliko izletanja, koja su bila posledica bliskih susreta s rivalima.

“Jako sam želeo da se prikažem u najboljem svetlu pred domaćom publikom i zadovoljan sam performansama. Prvi put u sezoni bio sam među najbržih pet tokom celog vikenda. Prvi put sam se stvarno dobro borio po kiši u WTCC automobilu, to je bilo zabavno. Nažalost, rezultat nije bio ono što sam želeo. U otvarajućoj trci su me dva puta udarili, pa sam gubio pozicije i oštećen mi je automobil. U glavnoj mi se zaglavila pedala kočnice, što me je izbacilo u šljunak. Ali, svakako imam više sampouzdanja za preostala dva vikenda”, kazao je Mičigami.

Posle brisanja poena iz Kine, Honda u poretku konstruktora zaostaje za Volvoom 46,5 poena.

“U poslednje dve nedelje je ceo tim ludački radio kako bi ugradio određena unapređenja u automobile i činilo se da nećemo biti spremni za vikend”, priznao je Alesandro Marijani, direktor JAS motorsporta. “Ali, svi zajedno učinili smo sve da Norbi pobedi i to je fantastičan rezultat za sve članove ekipe koji su se toliko trudili. Esteban je obavio sjajan posao na prvom vikendu sa nama, osvojivši veoma važan podijum, iako ga je Bjerk nemilice udarao u otvarajućoj trci. Cilj ovog vikenda bio je da smanjimo zaostatak za vodećim i to nam je uspelo. Lep način da se završi naporna nedelja.”