Katsburg izronio iz magle, “volvo” ispred Gerijerija i Monteira

Photo Francois Flamand / DPPI

Pulenu Volvoa Nikiju Katsburgu pošlo je za rukom da izveze najbrži krug drugog treninga argentinske WTCC runde na pisti Terme Rio Ondo.

Holanđanin je u finišu sesije spojio tri apsolutno najbrža sektora i krug od 4.806 metara prešao je za 1:43.207, što je najbolji rezultat u dosadašnjem toku subotnjeg programa.

Drugi trening trajao je punih predviđenih 45 minuta i nije prekidan. Uz vlažnost od 82%, i temperaturu vazduha od 17 stepeni, magla se zadržala u zoni startno-ciljnog pravca, dok je na većem delu staze bilo sunčano. Otprilike na polovini sesije, vidljivost je, reklo bi se, ponovo nešto opala, ali očigledno ne toliko da bi program bio ugrožen.

Na drugom mestu trening je okončao domaći vozač Esteban Gerijeri u Kamposovom “kruzu”. Esteban se borio za vrh, kratko vreme je bio i prvoplasirani, ali je na kraju imao 0.369 sekundi zaostatka za najbržim.

Pozicije tri i četiri pripale su fabričkim vozačima Honde, s tim što je ovog puta Monteiro (+0.499) bio ispred Mihelisa (+0.693). I jedan i drugi su očekivano pokazali da imaju tempo za najviše plasmane u Argentini i obojica su se neko vreme nalazila na prvom mestu. Kasni skok na poziciju 5 izveo je Haf u Minihovom “sitroenu” (+0.881), inače tokom većeg dela sesije slabo primetan i pri dnu top 10 poretka.

Iako se Đirolami puno trudio, bolje od šestog mesta nije mogao. Trkač fabričkog Volvoa je svoj krug opisao kao “savršen, ali sa vibracijama” i u njemu je kasnio je 0.973 sekunde za najbržim.

Pozicije sedam i osam zauzele su SLR timske kolege Benani (+1.023) i Čilton (+1.240) u “sitroenima C-elize”. Marokanac je u pojedinim trenucima držao provizorno vođstvo u plasmanu, čemu se njegov engleski klega nije ni približio.

Poredak u gornjem domu kompletirali su povratnik Koronel u “ševiju” (+1.535) i Erlaher (+1.586) kao najbolje rangirani vozač “lade” RC motorsporta.

I Mičigami i Bjerk imali su tehničke probleme, pa su zato prešli najmanje krugova na drugom treningu. Japanac ih je izvezao osam i rangiran je kao jedanaesti (+2.101), a Bjerk samo šest i pripalo mu je 12. mesto (+2.143).

Na 13. poziciji našao se Kevin Glison (+2.253), dve stotinke brži od Filipija (+2.273).

Začelje kolone zauzele su Zengeove “honde”. U ovom derbiju začelja, Sabo je posle prvih 17 krugova u “hondi sivik”, prvih na stazi Terme Rio Ondo, bio četvrt sekunde ispred timskog kolege Nađa, koji ima jednogodišnje WTCC iskustvo i vozi auto novije specifikacije. Istina, Nađ do polovine treninga nije izvezao nijedan krug, verovatno zbog tehničkog problema, ali je svejedno zanimljivo da u 12 pređenih nije uspeo da nadmaši WTCC debitanta s druge strane Zengeove garaže.

“Na drugom treningu je sve bilo mnogo drugačije nego na prvom, bilo je toplije i bolje se videlo. Znali smo da treba da budemo dobri ovde, skinuli smo 20 kilograma, u kvalifikacijama će opet biti dvoboj nas i Honde”, prognozirao je Katsburg po završetku poslednje pretkvalifikacione probe.

Kvalifikacije za argentinsku WTCC rundu počinju u 15h po lokalnom, 20h po centralnoevropskom vremenu.