“Kia sid TCR”: Prezentacija u oktobru, porudžbine se primaju od septembra (VIDEO)

Otkako je u aprilu najavljen fabrički program korejskog proizvođača Kia za TCR takmičenja, austrijska firma STARD (Štol napredna istraživanja i razvoj), kojoj je projekat poveren, nije se oglašavala obaveštenjima o tome kako novi automobil napreduje.

Posle meseci intenzivnog razvojnog rada, oficijelni TCR sportski partner Kie prekinuo je ćutanje i, budući da se bliži datum zvanične javne prezentacije “kije sid TCR”, otkrio je više detalja o toku projekta.

„Od prve službene najave projekta, pa i pre nje, radili smo veoma intenzivno, potpuno usredsređeni na tehnička rešenja”, izjavio je Mihael Zakovic, direktor STARD-a. “Izuzetno smo zadovoljni napretkom postignutim u poslednjih nekoliko meseci i sasvim smo uvereni da će prvi potpuno novi auto izrađen po specifikacijama za 2017. biti apsolutno konkurentan u svim različitim TCR serijama.”

„Test program napreduje veoma dobro, a rezultati čak nadmašuju naša očekivanja. Razvijamo klijentski trkački automobil, za klijenta s vrlo jasnim i strogim smernicama. Veliki je posao da sve uspešno izvedemo, prema postojećoj listi specifikacija. I utoliko smo zadovoljniji što smo do ovog časa apsolutno u skladu s rokovima koje naš plan predviđa”, dodao je Zakovic.

STARD je svoj posao započeo testovima na probnom stolu i osnovnim isprobavanjima sistema na stazi, a precizno definisan program testiranja biće nastavljen sve do početka takmičarske sezone 2017. Ciljevi su savršena pouzdanost, performanse i jednostavnost upotrebe koja treba da se ispolji i u sprint i u endurans trkama. Na sastanku TCR proizvođača, održanom u julu u Minhenu, dogovorene su izvesne inovacije i prilagođavanja u pravilima i Austrijanci kažu da su sva nova rešenja potpuno uključena u njihove sopstvene ciljeve i planove.

Zvanični partner Kie u razvoju TCR automobila čak pribegava uporednom testiranju komponenti kako bi odlučio čije će delove ugraditi u konačni proizvod.

„Kako bismo odabrali najbolje isporučioce na tržištu, a to zahtevaju i naš klijent Kia i naše mušterije, odlučili smo da isprobamo niz različitih dobavljača, pogotovu za sklopove koji odlučuju o performansama, a imajući na umu i zahteve endurans i 24-časovnih trka koji se postavljaju pred TCR automobile”, objasnio je Filip Tone, šef tehnike STARD-a. “Na primer, trenutno testiramo četiri različita amortizera, a isti pristup imamo kada su u pitanju menjač, kočnice, prateći delovi motora i drugo. Taj proces iziskuje vreme, ali garantuje da će samo najbolji delovi naći mesta u automobilu.”

Zvanična prezentacija gotove “kie sid TCR” predviđena je za oktobar 2016, ali nezavisno od tog datuma, auto može da se poruči od septembra, otkrio je Zakovic: “Konačan datum u potpunosti zavisi od odobrenja da javnosti zvanično prikažemo automobil i on još nije potpuno potvrđen, ali ćemo u idućim sedmicama otkrivati više detalja. Mi već sada imamo puno konačnih mušterija koje čak i ne žele da sačekaju oficijelnu prezentaciju, jer žele da budu među prvima kojima će automobili biti isporučeni za start 2017, zato što veruju u naš rad. Sjajno je što se naš trud u skorašnjim WRC, turing i relikros projektima isplatio i rezultirao je takvim poverenjem.”

“S druge strane, to nam pomaže da isplaniramo isporuke prvih primeraka automobila, kako bi naši prvi klijenti savršeno započeli sezonu, imajući dovoljno vremena za testiranja pre prvih takmičenja u 2017. Naši proizvodni kapaciteti do starta sezone su ograničeni, zao smo zajednički odlučili da konačne porudžbe unapred primamo od septembra i očekujemo da će i ta lista vrlo brzo biti popunjena.”

Završna reč pripada Manfredu Štolu, bivšem relisti, sada predsedniku Štol grupe: „Na osnovu dugoročnog partnerstva s Korejcima i Kia motors korporacijom, na različitim nivoima i područjima poput istraživanja i razvoja, marketinga, organizacije događaja za klijente i, naravno, trkanja, ponosni smo što izvodimo ovaj projekat, kojim ćemo pomoći da se imidž brenda dodatno unapredi posredstvom auto-sporta.”

“Cela “Kia zajednica” širom planete veoma je zainteresovana i uzbuđena našim projektom, što pokazuje koliko su dugo ljudi čekali na jedan pravi Kia sportski program zasnovan na putničkom modelu. Ovaj projekat je namenjen i njima, obožavaocima, vlasnicima i ljubiteljima Kie, u koje ubrajam i nas.”

U paket usluga namenjenih krajnjim mušterijama STARD će uvrstiti i tehničke seminare u početnoj fazi izrade svakog automobila, zajedničke prve probe sa klijentskim timovima, koje će pratiti inženjeri austrijskog tjunera, čak i zajednička testiranja na autodromima, i sve će to biti obezbeđeno kupovinom trkačke “kie sid TCR”. Firma Manfreda Štola ističe da svojim mušterijama planira da pruži revolucionarnu i fleksibilnu podršku, koja bi postavljala nove standarde u TCR svetu.