Kinez u Sitroenu ispisao istoriju!

Briljantnim nastupom u trci 2 na Autodromu Moskva, Ma Ćinghua je ispisao stranice istorije auto-sporta kao prvi Kinez koji je osvojio FIA WTCC trku. Hose Marija Lopes bio je druga zvezda dana: pobedio je na trci 1 sa pol pozicije. Sebastijan Leb i Ivan Miler takođe su stigli do podijuma na ruskoj stazi. Na kraju trkačkog vikenda, redosled na tabeli ostao je nepromenjen, Pečito Lopes vodi ispred Milera i Leba.

Prva trka vožena je u rano popodne, po lepom i sunčanom vremenu. Startujući s pol pozicije, Lopes je doneo prave odluke i uspeo da se održi ispred Tarkvinija i Monteira na prvoj krivini. Posle kolizije Hondinog dvojca, Argentinac je ostao na čelu, sa Tarkvinijem i Lebom u kao agresivnim progoniteljima. Ivan Miler brzo se popeo na peto mesto, a zatim je vodio borbe sa Monteirom i Čiltonom.

wtcc20140608025
Sa vodeće pozicije, Lopes je kontrolisao trku i završio ju je svojom četvrtom pobedom u sezoni, prošavši kroz cilj 3,170 sekundi ispred Tarkvinija. Italijan je bio pretvrd orah za Leba, koji je morao da se zadovolji trećim mestom. Miler je u poslednjem krugu u svoju korist rešio duel sa svojim bivšim timskim kolegom i završio kao četvrtoplasirani, a Ma Ćinghua je održao korak sa najboljima, završivši na šestom mestu, pošto je pretekao Mihelisa i Monteira.

Po završetku ceremonije na pobedničkom postolju, mehaničari su pristupili pripremanju automobila za trku 2, koja je počinjala praktično odmah posle trke 1. Lopes je trebalo da pođe sa 10. mesta, ali je ostao ukopan na startu zbog problema sa menjačem i to je prvo odustajanje jednog “C-elizea” zbog mehaničkog kvara. Iako je krenuo iz prvog reda, Ma je iz prve krivine izašao kao trećeplasirani, iza Valentea i Mihelisa. Miler je odlično startovao, ali ga je neko od pratilaca udario i bacio u poluokret, nakon kojeg se četvorostruki svetski prvak našao na devetom mestu, iza Leba.

Ubrzo se razvila bitka između Maa i Mihelisa. Mađar je u borbi vrata uz vrata nekoliko puta vraćao već izgubljenu pozciju, sve dok ga Sitroenov vozač u 6. krugu nije konačno pretekao. U isto vreme, dotle vodeći Valente po kazni je prošao kroz boks,  pa je manevar protiv Mihelisa kineskog trkača efektivno doveo na lidersko mesto.

wtcc20140608048
Ivan Miler izveo je jednu od svojih tipično sjajnih povratničkih vožnji i uspeo je da pronađe put do druge pozicije, odmah iza timskog kolege Maa. Kinez je do karirane zastave zadržao veterana za sobom i završio je kao pobednik trke 2. Napredak u koloni zabeležio je i Leb: dobio je direktni duel sa Morbidelijem, a u poslednjim metrima preoteo je petu poziciju od Mihelisa.

“Mislim da su trke na Autodromu Moskva očarale gledaoce, bilo je puno žestokih, ali i fer vođenih bitaka za pozicije. Pre početka sezone, postavio sam timu zadatak da svi naši vozači da moraju da pobede na trci. Sada, kada se i Ma Ćinghua upisao u listu pobednika, mi smo taj zadatak ispunili. Prva pobeda jednog kineskog vozača u Svetskom šampionatu je istorijski momenat, koji će verovatno povećati interesovanje Kine za auto-sport uopšte, a posebno za WTCC. Ovo je bio istinski pozitivan vikend za nas, svi naši vozači prikazali su solidne performanse i svi su bili na podijumu,” istakao je Iv Maton, direktor Sitroen rejsinga.

“Iako sam krenuo sa pol pozicije, nisam se osećao samouverno, jer sam znao da će dva “sivika” dobro startovati. Ja opet nisam startovao briljantno, ali sam uspeo da ostanem vodeći. Onda sam žestoko forsirao da bih utekao pratiocima. Uvek je zadovoljstvo pobediti na taj način, to je nagrada za dobre performanse. U trci 2 nisam bio tako uspešan, ali i to se dešava. Odlazim iz Moskve sa istom prednošću u generalnom plasmanu, dakle, ovo je za mene bio pozitivan vikend,” zaključio je Pečito Lopes, koji je u svakom trenutku prve WTCC polusezone 2014. bio lilder u poretku vozača.

wtcc20140608059
“Pre svega, želim da se zahvalim svim članovima tima, oni su učinili sve da mi omoguće da ovako brzo napredujem. Nije bilo lako, ušli smo u šampionat na njegovoj polovini i istinski smo se trudili da dokažemo da sam na visini zadatka. Trke su bile prilično žive. Morao sam žestoko da se borim za pozicije, posebno da bih prešao Mihelisa. Nadam se da ću tako nastaviti i u budućnosti,”
poručio je Ma Ćinghua, peti osvajač WTCC trke u ovoj sezoni, a ukupno 32. koji se u ovom prvenstvu upisao u pobednike.

“Posle frustrirajućih kvalifikacija, uspeo sam da ograničim štetu, osvojivši isti broj bodova kao Pečito. Šteta je što me je drugi vozač udario u trci 2, jer sam mogao da pobedim. Sustigao sa Maa pred kraj trke, ali mi je bilo potrebno još nekoliko krugova da pokušam da ga preteknem,” sumirao je Ivan Miler svoj takmičarski vikend.

“Proveo sam trku 1 u repu Gabrijelea Tarkvinija, ali on jednostavno nigde nije pogrešio. Završio sam na trećem mestu, što je dobar rezultat. U trci 2 sam pogrešio, isprljao sam gume, ali sam se zatim iz sve snage trudio da se povratim. Peto mesto nije idealan rezultat, ali mi je donelo nekoliko dragocenih bodova”, izjavio je Sebastijan Leb.