Morbideli: „Da je subota bila drugačija…“

Đani Morbideli nije previše očekivao od Moskovskog autodroma i šeste WTCC runde. U trci 1 stigao je na cilj dvanaesti i ostao je bez bodova, u nešto haotičnijoj trci 2 bio je osmoplasirani, pa su pripadajuća četiri poena sve što je pilot iz Pezara poneo iz Rusije. Posledično, izgubio je dve pozicije u generalnom poretku vozača, pretekli su ga Koronel i Čilton i sada je italijanski trkač ukupno osmi.

Možda je ceo Morbidelijev vikend mogao da izgleda i drugačije, da u prvom delu kvalifikacija nije sleteo sa staze u prvom pokušaju da izveze brzi krug. Posledično oštećenje splitera upropastilo mu je i sledeću borbu sa štopericom, pa je kvalifikacioni nastup završio već u Q1, sa tek sedamnaestim vremenom, brži jedino od vozača TC2T klase. Start iz devetog reda na pisti na kojoj se teško obilazi pokazao se kao nenadoknadiv henidkep i zato je Đani potpuno u pravu kada kaže da mu je loša subota upropastila i nedelju.
morbido (1)
U trci 1 Morbideli je napredovao do 12. mesta, a potom se Benani pokazao kao nepremostiva prepreka. U trci 2, prestigao je „lade“, a zatim vodio ofanzivne i defanzivne bitke sa Koronelom, Lebom, Čiltonom i Valenteom. U nekim od tih duela dolazilo je do nimalo naivnih kontakata i Đanijev „kruz“ zaradio je dosta borbenih ožiljaka.

„U kvalifikacijama stvari baš nisu išle po planu i greška u Q1 bacila me je iza svih na trkama u nedelju. Znali smo da, startujući iz devetog reda, ne možemo da sanjamo o nekom velikom postignuću, tim više što u trci 1 nisam bio posebno zadovoljan ponašanjem automobila. Otud je konačni rezultat bio manje ili više ono što se moglo očekivati,“ priznao je Morbideli.
morbido
„Nasuprot tome, bio sam veoma zadovoljan svojim tempom na početku trke 2. Pošto sam pretekao „lade“, bio sam iza Toma Koronela, koji se u tom trenutku nalazio na desetom mestu i mislio sam da u toj fazi mogu da držim ritam bolji od njegovog. Možda je to mogla biti prilika da ostvarim pristojan rezultat, pošto je Tom trku završio kao četvrti. Ali, nažalost, i ja sam upao u bliske dvoboje, čak isuviše bliske, borio sam se, između ostalog, sa Tomom Čiltonom i Sebastijanom Lebom, a posebno je moj francuski kolega bio hiperagresivan. Udarci koje je „sitroen“ zadao mom nesrećnom „kruzu“ lepo su se čuli u kabini…“

„U drugom delu trke, set-ap nije više bio kao pre, pa sam do cilja morao da pazim da me ne iznenadi Igo Valente. Ponavljam: nedelja bi bila drugačija da sam u subotu prošao drugačije. Srećom, sad imam dve nedelje da neprijatne uspomene ostavim za sobom, a Spa deluje kao pravo mesto za revanš,“ poručio je Italijan.