Koronel: Na Suzuki sam kao kod kuće

Trke na Suzuki poseban su događaj za vozača ROAL Motorsporta Toma Koronela. Holanđanin je proveo pet godina trkajući se u Japanu i ima mnogo navijača na Dalekom istoku, pa mu je japanska WTCC runda praktično domaći teren. Koronel je za sajt TouringCarTimes potvrdio da predstojeći vikend za njega ima specijalno značenje.

“Osećaj je poseban, u tolikoj meri da sam za ovaj vikend sačuvao dve nove gume”, rekao je vozač “ševi kruza”. “U Japanu sam postigao svoju prvu WTCC pobedu sa “seatom”, ali sam pobeđivao i sa BMW-om. Ne mislim da ćemo ovog vikenda biti najbrži, ali ću se ja potruditi da budem pametan. Morate da znate cake i na ovoj stazi i u ovoj zemlji, a ja sam ovde živeo pet godina. Morate da se osećate prijatno, a meni jeste, ja volim ovdašnju hranu i ljude, a imao sam i puno uspešnih nastupa. Ako ste samouvereni, već ste korak ispred drugih, i zato se ja osećam moćno”.

990308 Formula Nippon Suzuka test 991114 Tom Coronel Japan Formula Nippon Finale2
Holađanin i jeste i nije uzbuđen zbog novog izazova – gran pri konfiguracije staze koja se ovog vikenda vozi: “Da, zato što je staza izazovna, posebno sa brzim automobilom, ali s druge strane, ja se uzdam u taktiku sa inverznim startnim rasporedom, jer sa tempom koji imamo ne možemo do pobede. Na dugačkoj varijanti staze “sitroeni” s lakoćom mogu da pretiču, ali smo svi mi ostali u istoj situaciji, pa se moram potruditi da iz situacije izvučem maksimum. Prošlo je 11 godina otkako sam vozio gran pri konfiguraciju Suzuke, ali još znam neke trikove, znam gde su neravnine, pa ću se na to usredsrediti”.

Koronelu se dopadaju nova WTCC pravila, međutim on u njima vidi i prednosti i mane: “Ovaj auto ima jaču silu aerodinamičkog potiska nego prošlogodišnji, pa je za vozača izazov veći, jer u krivine mora da uđe većom brzinom i da veruje da će ta sila da odradi posao. S druge strane, prošle godine smo imali auto u kojem ste mogli da dodirnete konkurenta, da ga pogurate, da se igrate i moram da priznam da mi to nedostaje. Sada je drugačije jer ne smete da se dodirnete sa protivnicima, ali je teže i da vozite na bliskom odstojanju iza nekoga, jer automobil gubi silu potiska na prednjem delu. Moram da se usredsredim na izlaze iz krivina”.

Coronel beats Farfus by inches Podium of Race 2“Ja sam veoma dobar na ulasku u zavoj, slično stilu vožnje u jednosedima, ali sam nedavno prešao sa zadnjeg na prednji pogon, pa ima razlike. Podupravljanje je postalo mnogo važniji faktor, pa se morate poigravati sa diferencijalom i to je veoma bitno”.

Koronel je siguran da će voziti WTCC i sledeće sezone, iako još ništa nije odlučeno: “Osećam se dobro u timu, imamo dobre, porodične odnose, moj tim ima italijanski duh, pokreće ga strast i nije napravljen da samo zaradi novac. Uvek smo veoma konkurentni, pa čak i sada, ja sam najbolje plasirani vozač “ševrolet kruza”. Pogrešili smo u Maroku, imali smo užasan udes, to me je koštalo mnogo novca, ali ja sam i dalje samouveren”.

bigm_Coronel_Race2_Jpn_42 2 bigm_Coronel_Race2_Jpn_28 2“Mislio sam da je za mene učešće u Svetskom šampionatu završeno prošle godine, ali sam se pre Božića sastao sa Robertom Ravaljom i Aldom Preom. Pomalo sam rizikovao, ali sam uspeo da pronađem sponzore i da nastavim. Svaka godina je sve skuplja i to je problem za privatnike. Nalazim se u nezavidnoj situaciji, ali se nadam najboljem. Ja sam prvi vozač koji je proveo četiri sezone u ROAL motorsportu, a nadam se i petoj. Ja sam WTCC vozač, volim šampionat, znam pravila igre, tu sam od početka, kao i Rob Haf, to je moj tip trkanja, moj tip staza, poznajem sve ljude, poznajem pneumatike, a sve ostalo zavisi samo od budžeta.”

Odnosi sa timskim kolegom Tomom Čiltonom su dobri, a Holanđanin ih objašnjava ovako: “U prilici smo da učimo jedan od drugog, što je dobro. Timske smo kolege i imamo različite stilove vožnje, ali to ipak može mnogo da pomogne. Osećamo se prijatno kad smo zajedno, u timu mora da postoji rivalstvo, ali morate i zajedno da radite. Ja ne mislim da sam težak čovek za saradnju, samim tim mislim da sam dobar timski kolega. Sve se zasniva na tome kako igrate igru. Kad nisam mogao da vozim trku na Pol Rikaru, primetio sam nekoliko stvari koje su mogle da nam pomognu. To je funkcionisalo na sledećim trkama, išlo mi je bolje, ali sam se malo pogubio na poslednje dve runde”.

bigm_373_CORONELVozač ROAL Motorsporta ne misli da će moći da izazove trkače “honde” u konačnom poretku. Ipak, on računa da je uz malo sreće sve moguće: “Bilo bi kao san ako se to slučajno desi, ali borba sa fabričkim timovima je veoma teška. Imam i taj hendikep što posle udesa u Maroku nisam vozio u Francuskoj, praktično sam preskočio četiri trke. Mogao sam da budem tu gde su i Honde, ali reč “ako” ne znači ništa u sportu kojim se bavim”.

“Razlika među nama je u tome da, kada njima neko diše za vratom, oni mogu da se ubrzaju, čak i kad se radi o budžetu, a ja to ne mogu. Lepo je kad mogu da ih stisnem, i sanjam o tome da na kraju sezone imam više bodova od fabričkih vozača”, bio je otvoren WTCC veteran.

Tom Koronel je sedmi u generalnom plasmanu, sedam bodova ispred timskog kolege Toma Čiltona. Hondin fabrički vozač Tijago Monteiro je 40 poena ispred njega, Norbert Mihelis mu beži 12, dok bivši svetski šampion Gabrijele Tarkvini ima samo četiri boda prednosti.