Koronel presrećan podijumom u Pekingu

Stigavši do drugog mesta u trci 2 na stazi Goldenport park u Pekingu, Tom Koronel ponovio je svoj dosad najbolji ovosezonski rezultat sa Salcburgringa. Holanđaninu je trka 1 bila dosta teška, njegov “ševrolet kruz” na startu je pretrpeo je nekoliko kontakata sa drugim automobilima, pa je vozač ROAL motorsporta odlučio da odustane.

Trka 2 išla je mnogo lakše. Posle starta sa drugog mesta, Koronel zadržao i odbranio poziciju od Sitroenovog Sebastijana Leba. Haf se na prvoj krivini uspešno zagradio, u završnim krugovima Tom je uspeo da mu se primakne, ali je vozač “lade grante” držao situaciju pod kontrolom i Holanđanin sve do karirane zastave nije imao priliku za napad.

“Na početku vikenda, automobil je bio dobar, bili smo negde između četvrtog i šestog mesta. Dakle, bio sam najbrži vozač “ševija” i osećaj je bio dobar”, rekao je Koronel za TouringCarTimes. “Na trenizima je sve bilo potpuno drugačije. Bio sam na 12, čak i na 14. mestu, nismo uspeli da pogodimo pravi set-ap, ništa nije izgledalo dobro.”

453_CORONEL“Situacija je bila znatno bolja u kvalifikacijama, završio sam deveti. Na tako kratkoj stazi, vremenske razlike su jako male. Krivine se nižu jedna za drugom, pa je malo mogućnosti za preticanje. Povrh svega, istaknuta je i crvena zastava, pa sam morao da iskoristim još jedan komplet novih guma. Moj timski kolega Tom Čilton osvojio je pol-poziciju za trku 1 i to je bilo dobro za našu ekipu.”

Koronel se u trci 1 namučio posle startnih kontakata sa nekolicinom vozača.

“Startovao sam prilično dobro, ali sam bio na spoljnoj strani, a svi su želeli da prođu sa unutrašnje. Nekoliko puta su me udarili, pa sam odlučio da se klonim bitaka kako bi mi auto ostao neoštećen za trku 2. To mi je samo delimično uspelo, jer su me i dalje udarali. Takođe, udario sam parče gume sa jednog od graničnika, što mi je oštetilo prednji desni deo automobila”, objasnio je vozač ROAL motorsporta.

Posle ovog malog incidenta, Holanđanin je odlučio da se vrati u boks i sredi auto za trku 2, jer je za nju imao obećavajuću drugu startnu poziciju.

“U to vreme, bio sam na 13. mestu, ne bih osvojio nijedan poen, što me je navelo na odluku da se vratim u boks, da sprečim dalju štetu na “ševiju” i da mi se auto popravi. Sve je ispalo dobro, iako je vreme bilo ograničeno”.

428_CORONEL
“Moj start u trci 2 je bio dobar, mada me je Leb pritisnuo već na prvoj krivini. Nije mogao da me pretekne, ali je ta bitka doprinela da se Haf udalji od nas. Na polovini trke, primetio sam da Haf ima problem sa gumama, a Leba je počeo da pritiska njegov timski kolega Lopes. Tako je meni postalo lakše, pa sam uspeo da se primaknem Hafu sa nekoliko čistih krugova. Imao je prednost tek dovoljnu za pobedu, ali je razlika između nas na ciljnoj liniji bila mala.”

Trkač iz Nardena oseća da nije uspeo da otkrije sve mogućnosti novih RML-ovih delova za “kruz”.

“Na automobilu su napravljene određene izmene, posebno na prednjem delu. Promenjen je branik i montiran je tako da stvara veću silu potiska na prednjim točkovima, ali na ovako kratkoj stazi, koja više liči na kartodrom, to nisam baš mogao da osetim”.

Koronel se nada sličnim performansama i u Šangaju.

“Ovim drugim mestom ograničio sam štetu što se tiče pozicije u generalnom plasmanu i nadam se da mogu da ponovim dva ovakva rezultata sledećeg vikenda. To bi bilo fantastično”, najavio je Holanđanin.

1797575_868370109853617_1193023638804964796_n

Koronel je sada šesti u generalnom plasmanu, bodovno izjednačen sa Norbertom Mihelisom, dok mu Gabrijele Tarkvini, posle horor vikenda fabričke Honde, beži samo osam poena. S druge strane, osmoplasirani Tom Čilton je zahvaljujući pobedi i pol poziciji u Pekingu uspeo da se svom timskom kolegi primakne na samo jedan bod.