Kraj za audi TT u TCR seriji

„Audi TT“ neće više moći da se trka u TCR Internacionalnoj seriji. Istekao je poseban „popust“ koji je organizator odobrio Likvi moli timu Engstler i na osnovu kojeg su Bavarci u početnoj fazi šampionata mogli da učestvuju sa tim modelom kuće iz Ingolštata.

Da bi imala što više startera u inauguralnoj sezoni, TCR serija dozvolila je nastup kupe automobilu, pronašavši kompromis između činjenice da je Engstler obavezan da se trka s nemačkim vozilima, i one da planirana takmičarska sprava – „VW golf“ – nije bila spremna za početak sezone. Kako se sada doznaje, takvom odlukom izašlo se u susret i potrebama Audi sporta.

audi TT„Dopustili smo izuzetak da bismo osnažili našu novu seriju i da bismo omogućili odeljenju Audi sporta zaduženom za klijentske trkačke programe da prikupi informacije o tome šta je potrebno za stvaranje uspešne tehničke platforme koja se uklapa u TCR pravila“, objasnio je Marčelo Loti, prvi čovek šampionata.

„U svetlu najnovijih rezultata, verujemo da su oba ta cilja uspešno ispunjena. Stoga smo zajedno sa Likvi moli timom Engstler i klijentskim odeljenjem Audi sporta odlučili da okončamo ovaj izuzetak. To smo učinili i poštujući ostale takmičare koji su prihvatili situaciju u istinskom sportskom duhu“, kazao je Loti.

Od Sepanga do Valensije „audije“ su vozili Franc Engstler i Mihail Gračov, najbolji rezultat bilo je peto mesto ruskog trkača na španskoj TCR rundi. Potom je Audi sport na autodromu Algarve u akciju ubacio Nikija Tima i Kelvina van der Lindea.

09.03.2015 - Mikhail Grachev (RUS) and Franz Engstler (DEU) Nicki Thiim (DEN), Audi TT, Liqui Moly Team Engstler
Sa izmenama u set-apu i osveženom vozačkom postavom, tempo i rezultati su se dramatično popravili: Danac je osvojio pol poziciju i prvu trku, u kojoj je Južnoafrikanac je ubeležio četvrto mesto. Verovatno razlog više da se „audiju TT“ uskrati dalje prisustvo u šampionatu, jer treba uvažiti i timove koji su se od prvog dana držali duha TCR propisa i na pistu nisu izvodili kupee.

Dugo najavljivana dva trkačka „golfa“ ekipe Engstler još nisu spremna, tim se žuri da ih izbaci na TCR scenu u drugoj polovini sezone. U međuvremenu, za Moncu je Engstler prijavio samo dva „seat leon kup rejsera“ i njih će, kao i u Portugalu, voziti Mihail Gračov i Lorenco Velja. Hoće li dva „audija TT“ ičim biti zamenjena do pojave „golfova“, za sada nije poznato.