Kubica bi se mogao vratiti kružnim stazama u drugoj polovini 2016.

Poljski trkač Robert Kubica otkrio je da bi dugoročni povratak na kružne staze mogao biti realna opcija od druge polovine sezone 2016.

Bivši F1 pilot i osvajač Velike nagrade Kanade 2008. učestvovaće na 84. Reliju Monte Karlo, koji se održava od 21. do 24. januara, ali mu je zasad to jedan i jedini predviđeni WRC start u ovoj godini. On će na inaugralnoj rundi sezone voziti svoju “ford fijestu RS WRC”, koju priprema italijanska ekipa BRC.

Kubica nema budžet za nastavak svoje reli kampanje i pokušava da ga obezbedi. Ukoliko ne pronađe finansijsu podršku za tu avanturu, povratak na krug je realna alternativa. Budućnost je obavijena maglom, ali ne u potpunosti…

“Zasad nemamo program za ostatak godine i u ovom času sve staje posle Monte Karla”, kazao je 31-godišnji brzi Poljak magazinu Autosport. “Razgovaram sa sponzorima, ali je to jedini reli koji zasad imamo u planu.”

kubica“Ako bismo nastavili da se bavimo relijem, to mora da bude drugačije nego 2015 – ono je bila ludnica”, dodao je on. “Učestvovati u WRC-u cele godine zahteva ogromnu posvećenost. Radije bih da ne izvezem sve relije, ali da se bolje pripremim za one na kojima bih nastupio.”

“U isto vreme, može da se desi da ćemo se baviti i nečim drugim i imamo neke opcije za drugu polovinu sezone. To bi moglo da znači povratak u trkački automobil; ako to učinim, posvetiću tome sve svoje vreme i to bi bio dugoročniji projekat. Međutim, u ovom času ne razmišljam o tome, već o Monte Karlu i tome kako da se potpuno spremim za njega.”

Kubica je prošle nedelje u francuskim Alpima testirao svoju “ford fijestu RS WRC”, u sklopu priprema za prvu WRC rundu 2016. Probna vožnja bila je skraćena jer je Kubica u udesu oštetio “fijestu”, a nije bilo dovoljno rezervnih delova da bi se šteta opravila. Bivši trkač BMW-Zaubera i Renoa planira da nadoknadi propušteno i da još jednom testira pre početka takmičenja.

Automobilista iz Krakova dosad je dva puta učestvovao na Reliju Monte Karlo. U 2014. je osvojio prva dva brzinska ispita i nakratko je vodio u generalnom plasmanu, dok je prošle godine bio najbrži na četiri specijala. Ovoga puta namera mu je što bezbednija vožnja do cilja.

kubica_rajd polski“Monte Karlo je nepredvidljiv reli i vreme će sigurno igrati krupnu ulogu. Mi ćemo startovati na pireli pneumaticima, pa nam komplikovani uslovi mogu ići naruku. Moj je cilj da izvezem reli bez ijedne greške.”

Udovoljavajući svojoj strasti za reli vožnjama – strasti koja ga je umalo obogaljila i koštala vrhunske F1 karijere – Kubica je 32 puta startovao u takmčenjima Svetskog šampionata u WRC i WRC2 kategoriji. U ovoj potonjoj bio je šampion 2014. godine. Ipak, bude li morao da se oprosti od WRC scene, on neće pamtiti osvojene brzince, već postignuće sasvim drugačijeg karaktera: “Jedan od najvećih rezultata koje sam postigao u reliju sastoji se u tome da me ljudi vide kao normalnog takmičara, a ne kao hendikepiranog vozača. Pokazao sam da sve to može prilično dobro da funkcioniše”, istakao je Robert.