Kultard osvojio Trku šampiona, Lopes ispao u grupi

Škot Dejvid Kultard, trinaestostruki osvajač gran pri trka Formule 1, prvi put je pobedio na Trci šampiona, ove godine održanoj na Barbadosu, i postao „prvak svih prvaka“ u sezoni 2014.

Nekadašnji as Vilijamsa, Meklarena i Red bula, kao i DTM vozač, nalazio se u grupi sa Romanom Grožanom, Mikom Duanom i Džejmijem Vinkapom. Sa stopostotnim učinkom – sva tri dobijena duela – Kultard je prošao u četvrtfinale, u kojem je nadmašio Petera Solberga.

U polufinalu mu se put ponovo ukrstio sa Vinkapom i Škot je sa samo dve desetinke prednosti eliminisao šestostrukog i aktuelnog šampiona Australijske V8 serije.

David Coulthard in the Ariel Atom Cup David Coulthard beats Petter Solberg in the VW PolFinale je voženo na dve dobijene trke i u njemu je Kultard sa 2:0 pobedio aktuelnog DTM pilota i rezervistu Mercedes F1 tima Paskala Verlajna.

Kultard se na Vembliju 2008. već našao u finalu Trke šampiona, ali je tada izgubio od Sebastijana Leba.

„Cela nedelja je bila fantastična, da i ne govorim o trkačkom vikendu“, izjavio je zadovoljni škotski automobilista. „Veliko hvala sjajnim ljudima na Barbadosu, organizatoru Trke šampiona Fredriku Jonsonu i njegovom timu ljudi. Ja sam trkač u penziji, pa je divno što sam osvojio još jedan trofej. Svi su videli da je Paskal (Verlajn) zvezda budućnosti. Već je rezervista Mercedes F1 tima i osvajao je trke u DTM-u. Auto-sport je u dobroj kondiciji s mladim vozačima poput njega.“

David Coulthard, Pascal Wehrlein and Esteban Ocon celebrate„Prijatno sam iznenađen ovom pobedom, pomalo sam i posramljen jer je ovde toliko velikih talenata. Možda je tajna u tome što se dve godine nisam trkao!“, našalio se Kultard i dodao: „Ovde sam imao prednost jer sam 23 godine stariji od Verlajna i navikao sam da ručno menjam brzine, dok je on navikao na poluautomatsko šaltovanje. Mislim da je sada malo rum-punča sasvim na mestu…“

Na revijalnom završetku trkačke sezone prvi put je učestvovao Hose Marija Lopes, osvajač Svetskog šampionata turing automobila 2014. Argentinac je ispao već u grupnoj fazi takmičenja: izgubio je duele sa Robijem Gordonom i Estebanom Okonom, a nadmašio je samo predstavnika Kariba.