WTCC šampion ovog vikenda na Trci šampiona

WTCC prvak sveta 2014. Hose Marija Lopes ovog vikenda učestvuje na 26. izdanju Trke šampiona, koja se vozi na Barbadosu, na stazi Buši park.

Akcija je u subotu krenula takmičenjem za Kup nacija. Sitroenov vozač je nastupao za Tim Amerika u tandemu sa „univerzalnim trkačem“, Amerikancem Robijem Gordonom. Rezultat nije vredan hvale – dvojac je eliminisan već u grupnoj fazi, u okršaju sa Timom Francuske, Nordijskim timom i Mladim zvezdama.

Jose Maria Lopez during morning Warm-Up drives the Racing with the Stadium Super TruckGordon je osvojio obe svoje trke, ali je Lopes oba puta izgubio, stigavši da usput i prevrne jedan od „stadionskih superkamiona“, koji spadaju u takmičarska vozila ovog vikenda na Barbadosu.

Inače Kup nacija osvojio je Nordijski tim (Peter Solberg i Tom Kristensen), pobedivši u finalu duet Škotske (Dejvid Kultard i Suzi Volf) sa 2:1.

Heroj Argentine svakako se nada boljem rezultatu u nedeljnim vožnjama, koje će dati „šampiona svih šampiona“ za 2014. godinu. Žreb za nadmetanja u pojedinačnoj konkurenciji smestio je Pečita u grupu C, zajedno sa Robijem Gordonom, ovogodišnjim FIA F3 prvakom Evrope, Francuzom Estebanom Okonom i jednim od predstavnika Kariba.

Pechito Lopez takes a selfie in the Press ConferenAko prođe grupu, Lopes bi se mogao suprotstaviti vozačima kao što su Le Man legenda Tom Kristensen, bivši F1 pilot Dejvid Kultard, zvezda Naskara Kurt Buš, nekadašnji Indikar prvak i osvajač trke Indi 500 Rajan Hanter-Rej i aktuelni FIA relikros šampion Peter Solberg.

„Za mene i moj tim sezona je bila sjajna, i bilo je izuzetno dobro što sam pozvan na Trku šampiona. Mnogo puta sam je gledao na televiziji i uzbuđuje me što sam ovde“, rekao je Lopes po dolasku na Barbados. „Pokušaću da uživam u svemu, ali lagao bih ako bih kazao da sam tu samo zbog uživanja, jer svaki put kada stavimo kacige, svako od nas daje sve od sebe da pobedi. Biće zanimljivo voziti toliko različitih automobila za tako kratko vreme i navići se na njih. Svi su ovde veliki šampioni – neki voze turing automobile, neki Formulu 1, DTM, Indikar, Naskar, Formulu 3, GP2… Biće interesantno trkati se protiv njih, videću šta mogu da učinim.“

ROC president Fredrik Johnsson with Tom Kristensen
Na Trci šampiona 2014, pored WTCC prvaka, učestvuju: Tom Kristensen (WEC), Roman Grožan (F1), Rajan Hanter-Rej (Indikar), Džejmi Vinkap (Australijski V8), Peter Solberg (FIA relikros), Suzi Volf (F1), Kurt Buš (Naskar), Esteban Okon (F3), Mik Duan (bivši MotoGP vozač), Dejvid Kultard (bivši trkač F1), Džolion Palmer (GP2), Robi Gordon (Formula ofroud i Dakar reli), Paskal Verlajn (DTM), kao i grupa vozača sa Karipskih ostrva.