Potvrđeno: Benani dogodine vozi za Sebastijan Leb rejsing

Mehdi Benani, osvajač ovogodišnje trke 2 u Šangaju, voziće „C-elize“ za ekipu Sebastijan Leb rejsing u Svetskom šampionatu turing automobila 2015.

Marokanski trkač, prvi Afrikanac i Arapin koji je pobedio u FIA WTCC trci, prve korake u internacionalnom automobilizmu načinio je u Azijskoj Formuli BMW, Svetskoj Reno seriji i Evroseriji 3000 (danas AutoGP).

U Svetskom turing šampionatu debitovao je u sezoni 2009, a dosad je nastupao za volanom „seata“, BMW-a i „honde“. Zabeležio je ukupno sedam podijuma, sa trijumfom u Kini kao vrhunskim dometom.

Prezadovoljan što je obezbedio sedište u modelu koji je dominirao tokom 2014, Benani je otkrio javnosti svoje ambicije: „Moj je cilj da svakodnevno napredujem, a sa „sitroenom C-elize“, koji je šampionski auto, osećam da imam sve što mi je potrebno da bih ga ostvario.

377_BENNANI 254_BENNANI

„Sebastijan Leb je veliki šampion. Njegov tim sam upoznao u GT i trkama prototipova i ekipa ima sve Sebastijanove odlike. Pridružujem im se da bih dospeo što je moguće više! Posle izuzetno pozitivne sezone, obeležene mojom prvom WTCC pobedom, prvom i za Maroko, predvideli smo da se obro pripremimo.“

„Ja sam ambasador Maroka i ambiciozan sam. Moj je dugoročni cilj da se borim za titulu. To je moj ultimativni san i ovaj angažman u Seabstijan Leb rejsingu treba da mi omogući da se tom snu približim. Uzbuđenje u Maroku postaje sve veće i veće, ubeđen sam da će mnogo ljudi navijati za mene kada se pojavim na startu u „sitroenu“ Sebastijan Leb rejsinga“, najavljuje Marokanac.

Tim SLR ulazi u turing trke pošto se već etablirao u takmičenjima GT i sportskih automobila. Inače, njegov vlasnik i osnivač, legendarni Sebastijan Leb, u 2015. će nastaviti da vozi za fabrički tim Sitroena.

Šampion iz Alzasa je biranim rečima pohvalio svog prvog WTCC vozača: „Borio sam se s Mehdijem na stazi tokom 2014. i znam koliko je konkurentan. On poseduje poprilično iskustvo u WTCC-u i njegova uputstva biće od koristi celoj ekipi. Naš tim je dokazao svoje kvalitete tokom poslednje tri godine, neki naši inženjeri i mehaničari već su prešli u WTCC, postoji snažna volja da se pokažemo dobro.“

wtcc20141004067bigm_350_LOEB

„Mehdi deli najsnažnije vrednosti naše ekipe: ambicioznost i borbenost. Takvo stanje duha je od suštinskog značaja u ovom projektu. Pored toga, on je pravi ambasador Maroka, a i Sebastijan Leb rejsingu je važno da proširi svoj imidž na međunarodnoj sceni, jednako kao i Sitroenu“, kaže devetostruki reli prvak sveta.

Uskoro će biti objavljeno i ime vozača drugog „C-elizea“ ekipe SLR. Posle parcijalne kampanje sa Sitroen rejsingom u 2014, koja mu je donela pobedu u Moskvi, favorit za tu ulogu je Kinez Ma Ćinghua.

Dodajemo: Benanijev odlazak iz Protim rejsinga ostavlja jednu slobodnu „hondu sivik“ u italijanskom timu i sa zanimanjem ćemo pratiti sudbinu tog kokpita. Jer, nedavno je srpski vozač Dušan Borković izjavio da bi dogodine mogao da se trka i u „hondi“, verovatno misleći na vrlo konkretan auto, ovaj koji je od danas i zvanično „bez vlasnika“.