BMW predstavio svoj sportski program za narednu sezonu

BMW motorsport će se 2015. godine takmičiti u nekoliko različitih trkačkih programa, koji uključuju DTM, USCC, ELMS, BMW trofej i trku 24 sata Nirburgringa.

Već po tradiciji, BMW motorsport je svoju sezonu zatvorio na ceremoniji u Majzahu, blizu Minhena, i priliku je iskoristio da prezentuje trkački program za narednu godinu. U planovima kompanije, koje je objavio direktor Jens Markvart, nalaze se DTM, Ujedinjeni šampionat sportskih automobila (USCC), Evropska Le Man serija (ELMS), trka 24 sata Nirburgringa, BMW motorsport junior program, kao i promocija privatnih vozača i timova kroz BMW sportski trofej.

P90167157 P90167000
“Sa velikim entuzijazmom dočekujemo 2015. godinu, u kojoj će BMW motorsport ponovo obradovati svoje navijače širom sveta još jednim opsežnim programom”,
kazao je Markvart. “U DTM-u ćemo ostati sa osam M4 DTM automobila. S njima, razume se želimo da nastavimo seriju uspeha koje smo postizali u proteklim godinama. Naša vozačka postava ostaće skoro nepromenjena. Sedam od osam naših ovogodišnjih DTM trkača voziće BMW M4 i dogodine, dok će Džoi Hend potražiti druge izazove u 2015. Ovom prilikom mu se zahvaljujemo na velikoj predanosti u poslednjih nekoliko godina i želimo mu sve najbolje u budućnosti.”

Dakle, DTM ostaje perjanica BMW fabričkog turing programa, a tamo će nastupati: DTM prvak Marko Vitman, Martin Tomčik, Maksim Martan, Bruno Spengler, Augusto Farfus, Timo Glok i Antonio Feliks da Košta, dok će odluka o osmom pilotu pasti nešto kasnije. Iduće sezone BMW u DTM seriji brani vozačku i timsku krunu (šampioni: Vitman i ekipa RMG). Od svog povratka u DTM, 2012. godine, bavarski proizvođač osvojio je šest od devet mogućih naslova, a njegovi automobili pobedili su na polovini svih voženih trka.

P90165363
U Severnoj Americi, Ujedinjeni šampionat sportskih automobila ući će u svoju drugu sezonu. Klijentski BMW tim RLL (Rejhal-Leterman-Lanigan) ponovo će na piste izaći sa dva automobila BMW Z4 GTLM. Amerikanci Bil Oberlin i Džon Edvards ostaju u pulu vozača, a pridružiće im se Nemci Dirk Verner i Lukas Lur. Sezonu otvara legendarna trka 24 časa Dejtone (24/25. januar), za koju će se stalnim USCC pilotima pridružiti DTM asovi Spengler i Farfus, kao i Jens Klingman i Grejem Rejhal.

Model BMW Z4 GTE takmičiće se u GT klasi Evropske Le Man serije, tokom pet zakazanih trkačkih vikenda. Od tri predviđena trkača u ovom programu, zasad je jedini potvrđen trostruki WTCC prvak, Englez Endi Priol, koji se 2014. trkao u USCC seriji u Americi, a iduće sezone promeniće šampionat i kontinent.

P90089956 P90145917
Na izazovnoj trci 24 časa Nirburgringa ponovo će nastupiti BMW Z4 GT3, koji će predvoditi tradicionalno brojni kontingent BMW timova, vozača i modela. Među takmičarima na “Zelenom paklu” naći će se nekolicina iskusnih trkača kao što su Dirk Miler, Jerg Miler, Jens Klingman, Dominik Bauman, Aleksander Sims, Klaudia Hirtgen i Dirk Adorf, ali i junior Džesi Kron. Njima će se na maratonskom takmičenju pridružiti BMW puleni iz DTM i USCC programa, Vitman, Tomčik, Farfus, Lur i Verner.

Alesandro Zanardi primio je nagradu BMW Sportski trofej za “povratak godine”. Italijan će i 2015. braniti boje BMW motorsporta i biti ambasador brenda – voziće specijalno pripremljeni Z4 GT3, po rasporedu takmičenja koji će biti objavljen docnije.